Доц. Атанас Мангъров: 90% е шансът да се заразим с коронавирус при контакт с болен

Доц. доктор Атанас Мангъров. Снимка: БНТ

Ние не сме народ, който да е известен със своята дисциплина. Важно е да се изпълняват както трябва мерките на кризисния щаб и хората да запазят спокойствие. Това каза доцент Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София по "България Он Ер", във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса.

По думите му в обществото има паника, но тя е в зародишен вид. "Засега не може да се говори за истерия. Препаратите за дезинфекция се ползват рутинно във всяка болница. Вкъщи трябва да се спазва елементарна лична хигиена - да се мият ръцете и да се избягва ненужно посещаване на места, където има много хора", обясни доц. Мангъров.

Според него абсолютна изолация е трудно осъществима, но е препоръчително да избягваме контакт с болни хора.

"Маските създават измамно чувство на сигурност, но те защитават донякъде. Повече предпазват тези, които са болни, да не разпространят заболяването. Коронавирусът се предава по всички възможни пътища. На най-голямо разстояние се разпространяват най-фините частици", коментира специалистът.

Той добави, че 90% e възможността да се заразим с коронавируса при контакт с болен човек.

"Първите симптоми при коронавируса са като при обща вирусна инфекция - температура, отпадналост, болки в мускулите. Трябва да има епидемиология. Италия е на 2 часа път от София, там живеят огромен брой наши сънародници", изтъкна доц. Мангъров.

И разясни, че ако случаите на коронавирус у нас станат много, има възможност системата да излезе извън равновесие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България