Доц. Георги Кючуков: Мигрантите, които отказват лечение, трябва да бъдат настанени в заведения от затворен тип

„Мигрантите трябва да се съобразяват с всички правила и закони в държавата ни за лечение и профилактика на тяхното здраве. Тъй като те могат да бъдат опасни не само за себе си, а и за околните.

По данни на регионалните здравни служби от Южна България от началото на годината в в РПЦ - Харманли има установени 64 случая на краста, 9 на малария и 1 недоказан случай с лайшманиоза. Всеки трети мигрант е с пиодермия ( гнойна инфекция на кожата), което не е заразно, но признак за лоша хигиена.“ Това заяви в ефира на „България Он Ер“ депутатът от ПГ на АБВ и зам.-председател на здравната комисия към Народното събрание доц. Георги Кючуков, съобщават от пресцентъра на ПП АБВ.

„Преди около 10 дни на една пресконференция на АБВ ние повдигнахме въпроса именно за риска, не само за мигрантите, но и за околното население, от тези заболявания. Беше изпратен екип на ВМА. От всичките пребиваващи в лагера в Харманли, са открити 128 души, които са били болни. От тях 36 с пиодермия, 28 са с краста и 9 с варицела. Прозвуча ми непрофесионално изказването на министъра на вътрешните работи, че сред мигрантите няма заразни заболявания", заяви той.

По думите му риск от разпространяване на варицела категорично съществува и това, че другите констатирани заболявания не са инфекциозни, не значи, че те не могат да се разпространяват чрез контакт между хората. „В тази връзка моите сведения са, че е наложена карантина на целия център за един кратък период от време, в който да се установи здравният статус на настанените там. Защото на 3000 човека здравният статус само за една седмица не може да бъде установен. След това вече тези, които са инфекциозни и контагиозни , би трябвало да бъдат поставени под карантина“.

Според доц. Кючувков сериозен риск носи и липсата на яснота около това какви ваксини са прилагани на децата, които влизат в страната с мигрантския поток.

Във връзка с темата той посочи, че всички бежанци имат право на лечение и имунизация, но трябва да са наясно и с това, че са длъжни да спазват законите на страната ни и в здравно отношение. „Те имат задължението да спазват здравните закони в България. И тук ние мисля, че имаме задължението много ясно да кажем, че насила нито имунизация, нито лечение може да се проведе. И в този смисъл от чисто медицинска гледна точка тези, които отказват лечение и профилактика, трябва да бъдат третирани като опасни за здравето на околните. В края на краищата първата задача на нашата държава е да се грижи за здравето на българските граждани. И за това нашето предложение е тези, които отказват да спазват здравните закони и законите на профилактиката, да бъдат лишени от правото да контактуват с българските граждани. Т.е., да бъдат настанени в заведения от затворен тип“.

В страни от въпроса доц. Кючуков коментира и предложенията за спешни кардинални промени в Изборния кодекс.

„Ако ние направим прибързано, недостатъчно добър закон за мажоритарните избори, ние ще компрометираме самата възможност за мажоритарен вот. Страхувам се също, че при едно евентуално неправилно разпределение на отделните едномандатни избирателни райони, може да се стигне и до опити за етнизиране на вота, което би било крайно негативно за нашата страна“, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България