Доц. Георги Пеехливанов: Зарази дебнат на плажа

При поява на течение - вагинално или от уретрата, търсете лекарска помощ

Рисковите ситуации през ваканцията на морето са свързани с флиртове, сексуални контакти, въздействие на алкохол. Както и физически въздействия като къпане в морето или басейн, излагане на слънце, лежане на пясъка или на шезлонг. Човек отива на почивка  настроен за релакс, с желание за нови запознанства, забавления с други хора, пийване на повече алкохол, което улеснява придобиването на някои инфекции. Алкохолните напитки освобождават задръжките и стават причина както за предаване на различни заболявания, така и за травми и наранявания. 

Има разлика между рисковете, които крие къпането в морето и в басейн, казва доц. Георги Пехливанов, дм, специалист по кожни и венерически болести. Химикалите, които се използват за дезинфекция на водата в басейните, не са безобидни, особено за по-възрастните и децата, които са с повишена чувствителност или пък страдат от алергия. Понякога се прекалява с дозирането на  препаратите и се стига до контактно-алергични дерматити при тези хора. След къпане в басейн е задължително да се взима душ, за да се избегне рискът от алергии.

Друга профилактична мярка, особено за жените, е

смяната на мокрия бански

след къпане, за да се предпазят от вулвовагинална кандидоза. Същото се препоръчва и на мъжете, за да избегнат гъбична  инфекция в гънките на интимните части.

Морската вода не навсякъде е чиста и къпането в нея крие риск от стафилококови и стрептококови инфекции. Хората получават обриви по кожата след няколко дена плажуване на морето. При възможност е добре тялото да се изплаква на душа след излизане от водата.

Пясъкът също може да е източник на инфекции – добре е да не се лежи направо върху него, а да се ползват постелки и

кърпи, които да са индивидуални

Това важи и за шезлонгите, чрез които може да се предават гъбични инфекции – от по-особен вид гъбички – дерматофити, от типа на т. нар. разноцветен лишей. При него кожата не потъмнява от слънцето на определени места. Личната хигиена е много важна за предпазване от този тип гъбични инфекции.

На морето лесно става заразяването с трихомони, сифилис, кандида, микоплазми, хламидии, които са  с различен инкубационен период и пациентът може да не разбере веднага. Триперът например може да се забележи 3 дни след контакта, докато инфекция с хламидия или микоплазма - след 2 месеца. Този дълъг инкубационен период затруднява пациента да осъзнае какво се е случило, за да реагира адекватно и навреме.

Има заблуда по отношение на

оралните сексуални контакти

че при тях не може да се хване полово предавана болест, което не е така, опровергава доц. Пехливанов. Човек може да се зарази със сифилис, трипер и други генитални инфекции. Вече няма сезонност на полово-предаваните болести. При социализма те бяха по-чести през лятото, докато сега са перманентни. Хората вече не почиват както преди години - за две седмици, а за по няколко дни – т.нар. дълги уикенди, и това го правят през цялата година.

При поява на някакъв дискомфорт – засилено течение - вагинално или от уретрата, е добре веднага да се потърси лекарска помощ и да не се прибягва до самолечение, съветва доц. Пехливанов.

Най-голямата грешка

е да се пие широкоспектърен антибиотик, който може да замъгли клиничната картина, а през това време се увеличава вероятността за заразяване и на други хора.

При трипера например симптомите при жените са доста завоалирани и при тях се преминава направо към хронична инфекция. Докато при мъжете проблемът веднага се проявява.

Бактериалната вагиноза е по-често срещана при жените, особено през последните 20 години. Тя се проявява с обилно течение и неприятна миризма на развалена риба от гениталиите, поради наличието на анаеробни бактерии. При мъжете тази инфекция не се усеща, те се явяват само преносители на заразата и този факт често е причина за скандали между партньорите.

„Важно е всеки от колегите дерматолози, гинеколози, уролози да знае докъде са възможностите му и да не предписва антибиотик „на око“, без да са направени съответните изследвания, защото  не е добре за пациента“, категоричен е доц. Пехливанов. Това може сериозно да забави адекватното лечение.

Другата грешка, която често се допуска е, че при антибиотичното лечение не се предписват и съответните пробиотици и профилактика на инфекция с кандида. Това важи особено за жените и особено за определен вид антибиотици, които провокират развитие на гъбична инфекция с кандида, каквито са пеницилиновите производни, тетрациклините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве