Доц. Гергана Кабакчиева: Колекцията на Васил Божков трябва да остане в своята цялост

Кадър от БТВ

Колекцията с антични предмети на Васил Божков е събирана в продължение на много години и във вида, в който е, тя вече е уникална. Това обясни пред БТВ доц. Гергана Кабакчиева - представител на фондация "Тракия", която е обработвала част от артефактите.

В сградата, където са изложени предметите, те са при специален режим на влага, температура, покрити са всички изисквания за музей, категорична беше тя.

"Важна е цялата колекция, важни са предметите от Римската епоха, сред които има много забележителни произведения", посочи още доц. Гергана Кабакчиева. Според нея колекцията трябва да остане в своята цялост.

"Давала съм оценка на предметите колко са важни, но не съм обсъждала предварително експонатите с Васил Божков", отбеляза тя.

По думите й най-ценните предмети са купени на аукциони в чужбина.

Чашата с глава на овен е уникална в световното антично изкуство, няма друга подобна, която да е намерена в този вид, обясни доц. Кабакчиева. "Това е вид ритон, но в особена форма, очите са инкрустирани, той е реставриран. Ритонът е от края на класическата епоха и в никакъв случай не е изработен далече от Тракия. Носи стилови характеристики, които са белег за връзка с изкуството на древна Тракия", обясни тя.

Според доц. Кабакчиева идеята на Васил Божков е да стигне до отварянето на музей, в противен случай не би организирал тази лаборатория, която се определя от реставраторите и специалистите като най- модерна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България