Доц. Гриша Матеев: Всеки четвърти страда от гъбички по ноктите

При диабет и съдови болести проблемът може да е сериозен

Около 3% от по-възрастното население в Западна Европа страда от гъбични заболявания по ноктите (оникомикози). У нас са не по-малко от 25% , но хората смятат, че с възрастта е естествено ноктите да погрозняват, да се удебеляват и да стареят заедно с тях. Всъщност ноктите запазват своята гладкост и прозрачност до дълбока старост, стига да не са заразени от гъбично заболяване, обяснява доц. Гриша Матеев, д.м. от Клиниката по кожни болести на МБАЛ „Александровска“,  секретар на Българското дерматологично дружество.

Проблемът е по-скоро естетичен и притеснява особено жените, когато носят сандали, които излагат на показ пожълтели и загрубели нокти, а лакът трудно ги прикрива. При по-възрастните, които имат и други заболявания –диабет или съдова патология на крайниците, проблемът може да е наистина сериозен.

Ноктите с нарушена морфология са

входна врата за тежки бактериални инфекции

При минимални травми на тези задебелени нокти от обувка или ежедневна дейност може да се стигне до сериозни проблеми, дори ампутация на фаланги или части от крайник.

Гъбичните заболявания по ноктите зачестяват. Причините са подобрените условия за живот - хората имат повече възможности за спорт и удоволствия – зимни спортове, футбол, тенис, спа туризъм (плуване, сауна, джакузи). Всички те създават условия за травма и размекване на ноктите - благоприятна среда за гъбички.

Гъбичките се развиват при пациенти, при които има условия за това – влага и топлина. Достатъчно е да се обуят чорапи и обувки от синтетика, която предизвиква изпотяване. Гъбичките живеят по стъпалата и са естествени обитатели там, но когато им се предоставят условия или „тропически микроклимат“, те „избуяват“.

Топлината и влагата

размекват нокътя и гъбичките проникват още по-лесно. Други фактори също влияят - най-важните са острата и хроничната травма на нокътя. Острата травма се помни – паднало чекмеджето върху крака например, докато на хроничната не се обръща внимание. Става при носене на неудобни обувки. При някои хора това се случва поради по-широко стъпало или по-дълъг палец. По тази причина всички обувки са им неудобни, тесни и кракът им се набива. При жените, които носят токчета по 7-10 см, травмата е постоянна, защото кракът е повдигнат, плъзга се и ноктите опират в обувката. Това причинява този хроничен микротравматизъм.

Най-застрашени от такива заболявания са спортистите, които практикуват водни спортове и ноктите им остават постоянно меки. В риск са и тези, при които има набиване на краката, рязко тръгване и спиране – трениращите тенис, футбол, ски.

Три големи групи гъбички поразяват ноктите. Над 95% от оникомикозите се причиняват от дерматофити. Малък процент се предизвиква от кандида и най-малък от плесени.

Проблемите с ноктите обикновено

започват след 18-годишна възраст

Оникомикозата се подмладява – забелязва се вече при тийнейджърите - вместо около 18, тя се появява още на 14-15 г. заради маратонките, които носят и зиме (краката им се мокрят), и лете (кожата се поти и запарва).

Когато мъжете носят едни и същи обувки зиме и лете, когато краката са потни и мокри по цял ден, се създават благоприятни условия за развитие на гъбички.

Оникомикозата по пръстите на ръцете е по-рядка, свързана е с микоза на дланите, която се прехвърля и върху ноктите. Среща се при пациенти, които мокрят продължително време ръцете си. Може да се случи на домакини, маниачки чистофайници, на работещи в сладкарската индустрия, на берачи на сладки плодове и особено на бармани.

Знае се, че сладките храни могат да предразположат към развитие на гъбички от рода Кандида и по-малко на дерматофитите, които причиняват оникомикозите. Има един

подвариант на веганството

който се прилага два пъти годишно по 30 дни, като се изключва от менюто всичко, което съдържа дрожди – хляб, сирене, кашкавал, вино, бира и продукти, които се получават чрез ферментация. Това е добър и модерен режим, който действа добре на общото здраве, не толкова за гъбичките по ноктите, уточнява доц. Матеев.

Добре е пациентите да обръщат внимание на ноктите си и когато забележат, че нещо става с тях, да се обърнат към дерматолог. В Кожната клиника на „Александровска“ има специализирана лаборатория за диагностика на гъбични инфекции по гладката кожа, лигавиците и кожните придатъци, като ноктите.

Лечението

може да е локално, с хапчета или екстракция на нокът, както и комбинация от различни методи. При тежка оникомикоза със 100% засягане, особено при възрастни хора, ваденето на нокът трябва да предшества останалото лечение. При тях нокътният растеж е силно забавен и хапчетата не са особено ефикасни, а локалните средства трудно проникват през нокътната плочка. При по-младите лечението е по-лесно, защото локалното лекарство прониква лесно, ноктите им растат по-бързо и избутват гъбичката към края.

При леките форми се засяга само крайната част на нокътя - те могат да се лекуват локално с мазане и с изпилване на нокътя. Средните форми се лекуват и с хапчета, при тежките случаи се вади нокътят, прилага се орално и системно лечение. При мнозина има противопоказания за вадене на нокът. Тогава остават палиативните грижи – да ходят на педикюр и редовно да поддържат ноктите си, които обикновено са удебелени и закривени дотолкова, че възрастните понякога не могат да си обуят обувките, трудно ходят.

„Преди време проведохме проучване, за да се определи честотата на оникомикозите и да се провери дали хората знаят, че имат това заболяване - споделя доц. Матеев. - Оказа се, че огромна част от пациентите имат оникомикоза, без да подозират. Смятали, че ноктите им просто стареят.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве