Доц. Красен Станчев: Политическият риск за инвестициите в България е много по-голям, отколкото в Румъния или в Чехия

Рисковете пред инвеститорите у нас се променят отдавна и това е отразено във всички международни класации, каза за БНР доц. Красен Станчев, един от учредителите на Института за пазарна икономика. Ученият ще представи изследване, свързано  инвестиционната среда, в което посочва и 15 случая на нарушаване на права на собственост чрез законодателството и с действия на правителството за последните 9 години.

"Интересна е категоризацията на случаите. Едните са в банковия сектор, другите – преразпределение на права и пазари чрез манипулиране на пазарите през регулиране, а третият – твърди и меки завземания на бизнес", съобщи доцент Станчев.

"Това, което виждаме до момента, е, че политическият риск в България стои много по-зле, отколкото, примерно, в Румъния или в Чехия, ако вземем страните, които приличат на България по история", категоричен е той, "По готовност на държавната администрация и политическите структури да обслужват частни интереси страната ни се доближава до страните от бившия Съветски съюз и Русия и е доста далече от страните в ЕС по тези показатели."

"Към 2007-2008 г. България е на едно от първите места в нова Европа по натрупани инвестиции, по дял на инвестициите от БВП. След това онова, което е натрупано, продължава да работи, но не идва нищо ново", обобщи той.

Стойността на инвестициите, която е под риск от всички преки и непреки влияния  върху правата на собственост, е около 2 млрд. лв.

"Страната ни има относително добра данъчна система и данъчна администрация", смята експертът, който прогнозира, че реализирането на проекта за газов хъб в България ще бъде трудно, тъй като за търговия с природен газ се предпролага да е налице достатъчно потребление и изградена инфраструктура.

"Когато строите нещо ново, то винаги се оказва по-скъпо от  онова, което съществува. А онова, което съществува е, че има няколко регионални конкуренти, ако може така да се каже. В тази обстановка, аз не виждам по какъв начин един нов проект би бил конкурентен в страна, в която има, да речем, 13 пъти по-ниско потребление, отколкото Турция", смята доцент Станчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика