Доц. Милен Михов, Обединени патриоти: Държавата затяга контрола във висшите учебни заведения

Предстоят законодателни промени в Закона за висшето образование, свързани с изграждане на механизми за контрол и защита на обществения интерес в българските ВУЗ-ове. Това заяви във Велико Търново депутатът от "Обединени патриоти" и заместник- председател на Комисията по образование наука в парламента доц. Милен Михов.

По думите му целта е държавата да увеличи ролята си и контрола във висшите училища, тъй като в някои случаи се злоупотребява с академичната автономия.

"Имаме случаи на феодализация във ВУЗ-ове, някъде ръководствата управляват в разрез със законите", коментира депутатът.

Той поясни, че университетите по сега действащия закон разполагат с огромен обществен, финансов и научен ресурс, създаван с десетилетия, но често от ръководствата се нарушават редица закони като Закона за обществените поръчки, трудовото законодателство и др.

"Ректорите са много овластени, едновременно имат изпълнителна и разпоредителна власт, материално отговорни лица са, както и работодатели.Новите промени ще доведат до разделение на академичната и административната власт във ВУЗ-овете, като се обмисля в тях да бъдат назначавани представители на държавата от министъра на образованието", обясни доц. Михов.

Депутатът алармира, че преподавателските състави в университетите застаряват. Средната възраст на преподавателите е 54- 55 години.

"До пет години ще бъдем изправени пред поколенчески проблеми", категоричен е народният избраник.

Според доц. Михов това идва най- вече от ниското заплащане на асистентите, които често вземат заплати, по-малки от тези на младите учители.

"Основният финансов ресурс отива към хабилитираното тяло", посочи доц.Михов.

Той подчерта, че са малко и средствата, които се заделят и за научно- изследователска дейност в университетите. Депутатът допълни, че министърът на образованието Красимир Вълчев вече е обсъдил новите промени в закона със Съвета на ректорите и те имали нагласа да подкрепят нововъведенията. Очаква се законът за бъде гласуван през есента, а до края на зимната сесия да стане действащ.

Преадстои среща на доц.Михов с министър Вълчев, на която депутатът ще настоява за запазването на Емилиян Станев в програмата.

"Подкрепям колегите музейни работници от Велико Търново и смятам без да съм специалист, че Емилиян Станев трябва да се запази в учебното съдържание.Не трябва произведението на Алеко Константинов "Бай Ганьо прави избори" да бъде подменено с друг фейлетон в учебната програма", изтъкна доц.Михов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика