Доц. Стоян Сопотенски от "Пирогов": Законът да се прилага в цялата му тежест при нападения срещу медици

Снимка: БТВ

Трябва да има адекватни наказания при нападения над медици. Това заяви доц. Стоян Сопотенски, началник на Четвърта хирургична клиника, УМБАЛСМ „Пирогов“ по БТВ.

в спешния център „Пирогов” в петък вечерта. След като я оставил в безсъзнание, отишъл да души пациент. Агресивният младеж е избягал от болницата и все още не е заловен. Сестрата е със счупен нос и счупена скула, предстои й операция.

Подобни неща се случват и в други държави, но там има строги наказания, отбеляза доц. Сопотенски. В Австрия например за миналата година подобните случаи са 69, а в Словения – 34. „У нас няма обаче такава статистика, която да отчете точната бройка, а и съответното възмездие – какво се случва след това. Протестирахме, когато беше предишното нападение срещу сестра, всичко се разми във времето. Случката с камериерката се разминава с някаква глоба, в Германия – с ефективна присъда от 3 години и повече години", каза медикът.

Той призова всички институции да си свършат работата по разследването на случая и законът да се приложи в цялата му тежест. По думите му законите ни не са лоши, но се прилагат половинчато.

На въпрос какви мерки очаква от директора проф. Балтов той отговори: „Нищо не очаквам. Нямам как до всеки пациент да се постави охранител. Извършителят трябва да бъде заловен, осъден и наказан, да се знае, че има правила в тази държава. Трябва да има адекватни наказания".

Доц. Сопотенски обясни, че на медицинската сестра й предстоят оперативни интервенции, за да се възстанови физически. „Но психичната травма едва ли ще може да бъде изтрита с една операция. Тя ще си остане за дълго време“, отбеляза специалистът.

Той посочи също, че времето от инцидента в петък през нощта до излизането на 18-годишния младеж извън болницата е било много малко, за да може да се реагира от страна на охранителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве