Доят бюджета служебно

Министри от кабинета „Герджиков“ раздали по шест заплати обезщетение на свои кадри

Чиновници на летището с 8 заплати при уволнение

Служебни министри изплатили компенсации от шест работни заплати на назначени от тях експерти. Въпросните експерти са работили три месеца, а са получили възнаграждения за 9 месеца. Всеки е взел минимум 10 000 лв. обезщетение.

Подобни прецеденти има в Министерството на отбраната, където служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев е назначил хора от екипа си за държавни служители. По закон такива се назначават чрез конкурс. Има и изискване за изпитателен срок от шест месеца до една година, което е заобиколено.

Въпросните експерти са освободени, преди Янев да сдаде поста по чл. 107А от Закона за държавния служител, който казва следното: „Органът по назначаването може да предложи на държавния служител прекратяване на служебното правоотношение срещу обезщетение в размер на не повече от 6-кратния размер на последната получена месечна основна заплата.“ От парламентарния контрол в НС на 3 май (ден преди кабинетът на Бойко Борисов да се закълне) стана ясно, че във военното министерство били назначени и двама съветници по граждански договори, които в края на април били удължени с още 6 месеца - до октомври. След като се вдигна шум, въпросните договори били прекратени.

Служеният министър на транспорта Христо Алексиев върна един от старите шефове на летище София - Пламен Станчев, който веднага се зае да закотвя безценни чиновници. Изненадващо той подготвя осем нови договора, в които записва, че при уволнение на служителя се дължат по осем заплати (подобно обезщетение законът за държавния служител не допуска). Проверка на „Труд“ показа, че е успял да подпише само един от тях. За останалите не му стигнало времето, а след връщането на Ивайло Московски процедурата е стопирана.

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски успя набързо да смени бордовете на София Тех Парк и на „Ел Би Булгарикум“. Във второто дружество договорът на новите бордоваци е до 2020 г., а ако някой от тях бъде уволнен отпреди този срок, ще трябва да му се плати обезщетение.

В момента вътрешният одит на МРРБ извършва проверка на финансовото управление на министерството по време на служебното правителство, както и на възлагането на обществени поръчки. Служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов е действал далеч по-предпазливо от колегите си. Справка, поискана от „Труд“ от ведомството, показва, че той е назначил само трима държавни служители без конкурс на непълно работно време и един по заместване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика