До два месеца община Велико Търново връща депозитите за детските градини

Основното обновяване на детска градина „Надежда” приключи в средата на септември. Общината санира сградата, постави нова водопроводна и електрическа инсталация, ремонтира покрива. Детското заведение има вътрешен двор, в който бяха поставени 9 съоръжения за игра и забавления от най-модерен клас върху противоударна настилка. Детското заведение се посещава от 100 деца.

В период от два месеца община Велико Търново ще върне на родителите  събраните депозити за постъпване на децата им в детските градини на територията на общината. Това решиха днес местните парламентаристи, които направиха промени в ресорната наредба по препоръка на Окръжна прокуратура. Предложението за урегулиране на отношенията между родители и община дойде от Стефан Михайлов от движение „Царевград за Велико Търново”.

Така вече семействата, при постъпването на малчуганите в детските заведения, няма да плащат депозит, тъй като според магистратите събирането на подобна такса противоречи на закона. До сега за всички малчугани, приети в детските градини във Велико Търново, в срок до 10-ти септември родителите трябваше да внесат депозит от 60 лв., който се възстановяваше при напускането на детето. Прокуратурата обаче определи предварителното събиране на депозит за недопустимо, тъй като не е регламентирано в никой нормативен акт – нито в специален закон, нито в Закона за местни данъци и такси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони