До две години изгорелите тютюневи складове трябва да бъдат възстановени

Срок от 40 календарни дни имат собствениците на опожарените складове в "Тютюневия град" на Пловдив, за да изготвят конструктивни експертизи и проекти за временното им укрепване, нареди Междуведомствената комисия, включваща експерти от общината, Института по паметници на културата, Пожарната и МВР, която извърши проверката. Срокът започва да тече от мига на връчване на заповедите на собствениците.

Конструктивните експертизи и проекти за временно укрепване трябва да се изготвят от специалисти с опит в подобна проблематика и вписани в публичния регистър по чл. 165 от Закона за културното наследство. Освен това експертизите задължително трябва да съдържат натурно и лабораторно обследване за установяване на реалните осреднени характеристики на използваните материали, анализ и оценка на запазените части от сградите от гледна точка на съхранението им и насоки за подходящи конструкции за временно укрепване на запазените структури.

Самите укрепителни работи трябва да бъдат извършени в рамките на 40 календарни дни след съгласуване на проектите. Освен това в срок от 6 месеца собствениците на тютюневите складове на ул. "Капитан Андреев" 2 и "Екзарх Йосиф" 13 трябва да внесат за съгласуване и инвестиционни проекти за консервационни, реставрационни и ремонтни дейности. Задължително в проекта за консервация и реставрация трябва да се изпълни пълно документиране на съхранените декоративни елементи от фасадите, които са с висока степен на застрашеност и в голяма степен са унищожени. Всички консервационни, реставрационни и ремонтни дейности по проектите трябва да приключав най-късно до 1 септември 2018 г., гласят указанията на междуведомствената комисия. За тютюневия склад на ул. "Г. М. Димитров" 29 изискването е всички инвестиционни проекти да се съгласуват по реда на чл. 84, ал. 1 и ал. 2 от ЗКН.

От петък се отваря северозападният тротоар на ул. "Иван Вазов", но другите ограничителни мерки в засегнатия от пожара участък остават. Собственикът на тютюневия склад на ул. "Капитан Андреев" е задължен да изгради надеждна предпазна навесна конструкция за преминаване на пешеходц

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България