До края на тази година трябва да се разреши Кипърският въпрос

Постигнат е значителен напредък в преговорите за решаване на Кипърския въпрос, но остават и съществени различия. Това беше обобщено днес в съвместно изявление на президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, които потвърдиха волята си постигане на споразумение до края на тази година, предаде БНР.

Лидерите на двете общности в разделения от 42 години Кипър завършиха днес най-интензивния си и изключително важен кръг преговори, като от 23-ти август до днес те проведоха 8 срещи, на които бяха обсъдени всички преговорни глави.

В съвместното изявление на Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ, прочетено днес от специалния съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Кипър Еспен Барт Ейде, беше посочено, че е постигнат значителен напредък по много от нерешените досега въпроси - по проблемите на управлението и споделянето на властта във федерален Кипър, икономиката, собствеността и въпросите на ЕС. Остават обаче и съществени различия - най-вече за сигурността, гаранциите и териториалните корекции.

Въпреки това двамата лидери демонстрират воля да преодолеят разногласията. Те се ангажират да засилят усилията си за постигането на цялостно всеобхватно решение на Кипърския въпрос до края на 2016 г., беше заявено след днешната среща.

Напредъкът и предизвикателствата пред повторното обединение на Кипър лидерите на разделените общности на острова ще обсъдят на съвместна среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун на 25-и септември в Ню Йорк. Анастасиадис и Акънджъ ще поискат неговото по-пряко и силно участие в преговорния процес в следващите месеци.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че сега е времето за решаване на Кипърския въпрос. Европа е движеща сила, която може да допринесе за обединението на Кипър. Това трябва да бъде направено и то трябва да се направи сега, каза той при представянето на доклада за състоянието на Европейския съюз

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят