До лятото обновяват култови места в Морската градина и центъра на Варна

Варна ще открие летния сезон с обновена Морска градина и основно ремонтирани две улици в центъра, през които минава голяма част от потока туристи. Това съобщи Тихомир Тимов, началник на отдел "Общинска инфраструктура" в общината.

До началото на юни ще бъдат реконструирани емблематични места в парка - Розариумът, Алпинеумът, макетът на Черно море пред Аквариума. Ще бъде възстановен в автентичния си вид и Мостът на въздишките и желанията. Проектът за над 2 млн. лв., осигурени от ОП "Региони в растеж", предвижда и ремонт на подпорната стена под Морското казино, преасфалтиране на пешеходни алеи, поставяне на паркова мебел и изграждане на велоалея, успоредна на бул.

"Княз Борис I". С още близо 4 млн. лв. в същия срок трябва да приключат основните реконструкции на ул. "Цар Симеон I", която води от жп гарата до централната пешеходна зона и ул. "Михаил Колони", достигаща до Морската градина. По протежението й е култовата Шишкова градинка, която в момента е строителна площадка, но скоро ще придобие напълно нов вид - с атрактивна минерална чешма с водно огледало, озеленяване и нови осветителни тела.

При ремонтите строителите се натъкват на находки като наскоро откритата под градинката улица от времето на Османската империя. Предстои археолозите да преценят как да бъдат консервирани и експонирани намерените старини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България