До 10 г. затвор за нелегален алкохол

Въвежда се наказание за производство на акцизни стоки без лиценз

За нелегално производство на алкохол и цигари ще се лежи в затвора. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, които бяха приети на първо четене в парламента. Предложенията са внесени от депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти”. “За” гласуваха 117 депутати, а един беше “против”.

Лишаване от свобода от 1 до 10 година и глоба от 20 хил. до 100 хил. лв. е наказанието за този, който произвежда или държи с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия, без да притежава лиценз, удостоверение или регистрация, когато това се изисква с нормативен акт, гласят новите текстове. С промените в наказателния кодекс се криминализира не само нелегалното производство на алкохол и цигари, а и приготовлението за такова.

Промените бяха инициирани, след като главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за въвеждане на наказателна отговорност за нелегално производство на акцизни стоки без бандерол, както и за приготовлението за производство. Това стана на заседание на Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата. Впоследствие предложенията бяха обсъдени с финансовия, вътрешния и правосъдния министър. Повод за законодателните поправки станаха акциите на прокуратурата и Агенция “Митници” във “Винпром Карнобат” и арестът на собственика на фирми, свързани със завода, Миню Стайков.

До три години лишаване от свобода се предвижда за този, който в нарушение на закона изготвя, държи или укрива предмети, материали, технически съоръжения, за които се знае или предполага, че са предназначени или послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол, алкохолни напитки и тютюневи изделия.

Предвижда се създаване на публичен регистър на лицата, които извършват внос, въвеждане на територията на страната, производство, продажба, предоставяне или предлагане на машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия. Регистърът ще се води от Министерството на икономиката. В него ще се вписват и придобилите такива машини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право