До 10 000 лв. глоба за заведение върху дюните

Наши и румънски каравани окупират дюните на Крапец. Румънците откриха рая край Шабла и вече са 70% от безплатно къмпингуващите по дивите пясъчни ивици в общината.

Санкции ще има и за каравани и палатки

До 10 000 лева глоба ще отнасят собствениците на преместваеми павилиони и заведения, които решат да ги разположат върху дюни, независимо от вида на пясъчните образувания. Това е записано в проекта за изменение и допълнение на Закона за устройства на Черноморското крайбрежие, който бе приет от кабинета. Освен от фирмите и бизнеса законът предвижда да се търси отговорност за унищожаване на подвижните бели дюни, неподвижните сиви дюни с тревна растителност и облесените дюни и от гражданите.

Глобата за поставена палатка, каравана или ремарке върху дюните ще е между 1000 и 3000 лева, предвижда нормативният акт. Ако същото е направено от фирма, която използва за търговци цели караваната например, предвидената санкция е между 2000 и 5000 лв. Финансово наказание грози и тези, които паркират колата или кемпера си върху дюните. При повторно нарушение санкциите скачат двойно.

В закона са предвидени и различни глоба за възпрепятстване свободния достъп до плажа или липса на табела, която да обозначава свободната зона за разполагане на собствени плажни принадлежности. Санкция грози и заведенията, които предлагат чадъри и шезлонги срещу питие, ако нямат такава договорка със стопанина на плажа.

Солени наказания са предвидени и за инвеститорите, които нарушат забраната за строителство край морето в активния летен сезон от 15 май до 1 октомври. При първо нарушение глобата за гражданите е 10 000 лв, а за фирмите 50 000 лв. Но при повторно такова санкцията скача двойно.

В закона да прецизирани и нормите, засягащи и органите, които са ангажирани с административното производство при установяването на нарушенията и определянето на наказанията. Предвижда се препращане към правилата за реализиране на административно наказателното производство в съответния закон, в случаите, в които се засяга област на регулиране в компетентността на друг административен орган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм