До 12 г. затвор грозят Трайчо Трайков

Трайчо Трайков

Той е вторият обвиняем по аферата с продажбата на 33% от „ЕВН България“

 Изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев бе първият подведен под отговорност от прокуратурата

 

До дванадесет години затвор грозят бившия енергиен министър Трайчо Трайков. От 28 декември той е с повдигнато обвинение във връзка с продажбата на остатъчния пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД. Самият Трайков съобщи новината с пост в социалните мрежи.

Обвинението е за умишлена безстопанственост и ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 12 години затвор.

Това е второто обвинение, което прокуратурата повдига по случая с продажбата на 33% от капитала на “ЕВН България Електроразпределение” АД и “ЕВН България Електроснабдяване”.

Както „Труд“ първи писа, още на 18 май 2016 г. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Радослав Рачев в качеството му на изпълнителен директор и представляващ инвестиционния посредник “Булброкърс” ЕАД за злоупотреба с доверието. Наказанието по този член е до пет години лишаване от свобода.

Припомняме, че през 2013 г. Комисията за финансов надзор подаде сигнал до Главната прокуратура срещу Трайчо Трайков, бившия вицепремиер Симеон Дянков и „Булброкърс“ заради „възникнали основателни съмнения за незаконосъобразното протичане на приватизацията на 33% от капитала на “ЕВН България Електроразпределение” АД и “ЕВН България Електроснабдяване” АД, извършени злоупотреби в тази връзка и нанесена щета на държавния бюджет в огромен размер“.

Сделката за ЕВН бе извършена в края на 2011 г. през Българската фондова борса с посредничеството на свързания с Иво Прокопиев инвестиционен посредник “Булброкърс” ЕАД. При продажбата “Булброкърс” ЕАД е действало като консултант и представител на държавата в лицето на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. В същото време компанията е представлявала и мажоритарния акционер в посочените дружества EVN AG. Според изчисления на експерти от Комисията за финансов надзор държавният бюджет вероятно е бил ощетен със сума от около 90 млн. лева.

Справка в Търговския регистър показва, че чрез „Алфа финанс холдинг” АД и „Финансиа груп” АД Иво Прокопиев е собственик на инвестиционния посредник „Булброкърс“ ЕАД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право