До 17 тона тегли най-якият пикап

Серията Super Duty F250/F350/F450 на Ford притежава брутални способности с 6,7-литров дизелов мотор V8

Много конски сили, гигантски габарити, брутален дизайн, безкомпромисни офроуд качества и огромни товарни способности. Американските пикапи са като динозаври от далечна епоха в сравнение със съвременните европейските коли, които заприличват на смартфони с по-големи батерии или с малки бензинови двигатели с работен обем колкото един чайник.

 

В страната на неограничените възможности, евтиното гориво и липсата на много строги екологични норми няма ограничения и за чудовищните пикапи. Освен като товарни „животни“ те служат и като „локомотиви“ за теглене на удивително големи и тежки ремаркета или каравани, които в Америка също са с размери XXL и са по-дълги от 10 метра.

В групата на най-работоспособните пикапи от т.нар. категория Heavy Duty или Super Duty има нов лидери, които се определят по един критерии – колко тежко ремарке може да бъде свързано с теглича или с устройството за прикачане в товарния „леген“. По този показател на първо място е серията F250/F350/F450 на Ford от моделна година 2020-а. Това са върховите варианти на най-продавания пикап в Америка и в света в последните десетилетия и излизат на пазара отвъд Океана тази есен.

Максималният прикачен товар за теглене на модела Ford F450 Super Duty достига почти 17 тона (17 000 фунта). Този пикап трябва да е оборудван с нов дизелов двигател V8 с работен обем 6,7 л, който произвежда мощност 482 конски сили и въртящ момент 1420 Нм. Моторът е с подобрена система за впръскване на горивото и променлива геометрия на турбокомпресора. Огромната тяга се предава на колелата чрез изцяло нова 10-степенна автоматична трансмисия с избор на различни режими, включително за теглене на тежки товари, за преминаване през пясък, сняг, кал и дори за икономично шофиране.

Могъщият пикап се предлага и с далеч по-популярните в Щатите атмосферни бензинови двигатели, но техните способности за дърпане на тежки ремаркета не могат да се конкурират с дизела. Старият бензинов 6,2-литров мотор V8 с ресурс от 385 к.с. може да закачи на теглича не повече от 3,6 тона. Третият вариант за задвижване е друг изцяло нов бензинов двигател V8 с работен обем 7,3 л с мощност 430 к.с. и въртящ момент 645 Нм.

За да бъде животът на водача по-лесен, маневрирането с големи ремаркета се извършва с помощта на електронна система с камера и динамични направляващи линии. Така при всяка промяна на позицията на волана, шофьорът вижда на екрана изображението от камерата с направляващите линии, които показват траекторията и габаритите на движение на ремаркето.

Пикапът е оборудван с най-модерна електроника, вграден модел за Wi-Fi точка за връзка с до 10 устройства в кабината, гнезда за безжично зареждане на телефони и многобройни системи за асистенция и безопасност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили