До 2 г. е готов първият нов боен кораб

Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

До две години - през 2021-а, родните военноморски сили /ВМС/ очакват първия модулен многофункционален патрулен кораб да бъде пуснат на вода. Това казаха от командването на бойния ни флот.

Актуализираният проект, който прие парламентът, е за превъоръжаване на нашите ВМС с два такива кораба на стойност почти 1 млрд. лв. Предвижда се тази сума да се изплаща 9 г.

Година след като бъде пуснат на вода, корабът ще бъде оборудван, за да придобие необходимите бойни способности. Намеренията са до края на 2019-а  да се извърши класиране на офертите и да се финализират клаузите в проектодоговора.

Междувременно от МО съобщиха, че тази година ще бъдат организирани читири курса за желаещи граждани да преминат обучение по начална военна подготовка. Първият ще е в Националния военен университет /НВУ/ “Васил Левски” във В. Търново. За него се подават документи във военните окръжия по местоживеене до 29 март. Вторият курс пак е там, като молбите се приемат до 10 май.

Останалите два са във факултета на университета в Шумен и във висшето-военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” във Варна. Мераклиите ще преминат строева, физическа, огнева и тактическа подготовка, както и оказване на първа помощ. След това полагат изпит и получават сертификат.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"