До 2 месеца Варна решава сагата с Дупката

Проф. Васил Николов, министърът на културата Вежди Рашидов, областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, кметът на Провадия Филчо Филев заедно разгледаха артефактите от няколко епохи, открити при разкопките в Провадия-Солницата.

До 2 месеца община Варна смята да финализира 30-годишната сага с грозната Дупка в центъра на града. Това съобщи кметът Иван Портних, след като лично министърът на културата Вежди Рашидов му донесе пакета от 29% акции на "Пловдивски панаир". Варна получи безвъзмездно от държавата книжата на стойност 16 млн. лв. и сега планира да ги изтъргува, за да си върне терена от над 3,5 дка в сърцето на центъра. Земята е собственост на пловдивдския бизнесмен Георги Гергов. Върху нея той планираше да строи търговски център, но откритите при строежа руини от древен Одесос блокираха проекта. Преди месеци Гергов обяви, че е вложил 12 млн. евро в Дупката и е склонен да направи компромисна сделка, но не и подарък. Шанс за разрешаване на казуса се появи, след като държавата прехвърли акциите от "Пловдивски панаир", в който Гергов е мажоритарен собственик, на община Варна.

Същата оферта получи и Пловдив, но там общинският съвет не я подкрепи. "Преговорите вървят, да се надяваме, че ще са успешни, а при добър финал веднага сме готови да кандидатстваме с проекти за превръщането на центъра на Варна в подобие на столичното Ларго. До края на годината има шанс да се получи финансиране по съвместна програма с Норвегия или от еврофондовете чрез МРРБ", поясни Рашидов в Провадия. Там той огледа уникалния комплекс Провадия-Солницата, в който екипът на проф. Васил Николов е открил над 400 артефакта от няколко епохи. Освен златни накити и съдове на 6500 г., това лято археолозите се натъкнали на облицован с дърво кладенец на 6400 г., от който обитателите на най-древната европейска цивилизация са черпили вода при обсада. При разкопки в по-горните пластове на могилата били намерени съдове и украшения от предримския период от II-I в. пр.н.е., както и фрагменти от т.нар. мегарски чаши, произвеждани в Южна Гърция. Досега такива образци са намирани само по крайбрежието, обясни проф. Николов.

След 12 г. проучвания той бе категоричен, че Провадия-Солницата се очертава като най-атрактивния праисторически паметник в Югоизточна Европа. Този сезон държавата е дала 37 000 лв. за разкопките там, а за нормалната работа на екипа са нужни 140 000 лв. За следващата година ще има повече средства, обеща министър Рашидов. Той обяви, че ще настоява бюджетът за археология за 2017 г. да бъде увеличен от 500 000 лв. на 3 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони