До 500 лв. бонус от хазната, ако вече сте отказали кеша

За да се ползва облекчението 80% от всички разходи трябва да са направени по банков път

За първи път тази година може да се ползва отстъпка от 1% от дължимия данък върху доходите от цялата 2017 г., но не повече от 500 лв., ако сте отказали кеша. Отстъпката се ползва, ако 100% от доходите през миналата година са получени по банков път, а 80% от разходите на данъкоплатеца също са направени по банков път – с банкови дебитни или кредитни карти, по интернет или с банкови преводи.

За да се ползва отстъпката, трябва да се подаде годишна данъчна декларация за доходите от 2017 г. Като към нея не е необходимо да се прилагат доказателства, че получавате заплатата си по банкова карта, и че харчите парите си по банков път.

Но ако в данъчната си декларация посочите, че искате да ползвате отстъпката, от Националната агенция за приходи ще направят проверка дали отговаряте на условията. А за неверни данни в декларацията, чиято цел е укриване на налози, може да се наложи глоба до 1000 лв.

Декларацията за облагане на доходите от миналата година трябва да се подаде до 30 април. Като в същия срок трябва да се плати и дължимият по декларацията данък. Важно е обаче да се уточни, че всички данъчни облекчения могат да се ползват, ако към момента на подаване на годишната данъчна декларация нямате подлежащи на принудително изпълнение задължения към хазната. Дори да имате няколко стотинки задължения към бюджета за лихви, или неплатена глоба на КАТ, която е изпратена за принудително събиране от НАП, не може да ползвате данъчно облекчение. За това най-добре е преди да подадете данъчната си декларация да проверите на сайта на НАП дали имате стари задължения. Това става чрез безплатния Персонален идентификационен код (ПИК), който се взима от офис на НАП.

Кампанията по подаване на данъчните декларации за доходите от миналата година вече стартира. Първият формуляр е подаден по интернет само 5 минути след настъпване на новата 2018 г.

ПРОГНОЗА

Пускат 40% от декларациите по интернет

Поне 40% от данъчните декларации от граждани тази година се очаква да бъдат подадени онлайн, каза шефът на дирекция “Комуникации” в НАП Росен Бъчваров. Той заяви, че над половин милион българи имат персонален идентификационен код (ПИК). С него могат да се подават онлайн декларации и да се правят множество справки, включително за местни данъци и такси, осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване. Росен Бъчваров уточни, че обработката на данните от вече подадените декларации може да бъде забавена, защото до 8 януари се работи по годишното приключване, но това не засяга възможността за подаване на данъчни декларации и използването на електронни услуги. Може да отнеме малко повече време връщането на обработената информация. От тази година на сайта на НАП ще може да се прави и справка за получените през 2017 г. хонорари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари