До 5000 лв може да глобяват неизрядните пловдивски превозвачи

Илюстрация: Pixabay/Архив

До 5000 лева може да стигне глобата за превозвачи, които пропускат курсове по градските линии и нарушават транспортната схема в Пловдив. Тези санкции ще залегнат в договорите с новите превозвачи в Пловдив. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Златин Велев, съобщава „Фокус".

Провежда се конкурс за обществена поръчка за 13 автобусни линии в града, тъй като договорът на предишните превозвачи изтича през май 2017 година. Уточняват се конкурсните условия за услугата.

„Очаква се да кандидатстват повече фирми с чисто нови автобуси, тъй като за това се дават повече конкурсни точки и затова се надяваме да продължи подмяната на автопарка в Пловдив, въпреки, че няма такова изрично условие”, каза Велев.

Задължително изискване е автобусите, с които ще се извършват превози в Пловдив да са минимум категория Евро 5, другото задължително изискване е 35% от автобусите да са с осигурени платформи за инвалиди, с климатична и отоплителна система.

„Завишени са и санкциите за превозвачите”, каза още Велев. Минималните санкции по новия договор са 300 лева за липса на климатична и отоплителна система, недобра хигиена и пропускане на спирки. Автобусите ще са с по над 50 и над 70 места, в зависимост от пътникопотока по дадена линия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България