До 60% падат цените по морето

Квартирите във Варна стигнаха 10 лева за вечер, в Созопол искат 16 лева за хотел до брега

Цените на хотелите по морето падат буквално с часове в началото на септември. Курортите и на Север, и на Юг, вече предлагат с до 10-15% по-евтини нощувки в сравнение с края на август, а до 30 септември намаленията стигат до 60%, показва проучване на кореспондентите на „Труд”. По-дълъг сезон прогнозират и метеоролозите, според които целият септември ще е идеален за плаж (вижте по-долу).

6-дневна ваканция на брега на морето в Албена вече струва около 300 лева на човек. 4-звездни хотели в Златни пясъци пуснаха оферти за настаняване от типа all inclusive (пълен пансион) от 41 до 49 лева на човек на ден след средата на септември, а тризвездните търсят 22 лева за нощувка със закуска. Намират се и топ цени за късно лято в специализираните интернет платформи от 35 лева за нощувка със закуска и вечеря, а за две денонощия цената е 66 лева. Предлагат се и много бонуси - при платени 5-6 нощувки има една безплатна отгоре. Рекордът засега се държи от хотел, който осигурява цели 11 нощувки за цената на 8. СПА комплекси обявяват специални пакети за туристи над 55 години.

„Хотелите в курортите ще затворят поетапно, тези на II и III линия след 30 септември. Други, които имат договори с туроператори, осигуряват поне 30% заетост до 15 октомври, а останалите легла ще ги пуснат на два пъти по-ниска цена в сравнение с пика на лятото”, коментира пред вестника проф. д-р Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Градски хотели са намалили цените до 40%, но това не е масово, защото започват да приемат конгреси, форуми и конференции. Цените на квартирите в морската столица са паднали до 10 лева за вечер, а в луксозни студиа в центъра – до 20-35 лева.

На Юг в Созопол предлагат оферти за хотел „на самия плаж само за 16 лв. на ден”. Големи хотели в Приморско обявяват намаления на нощувките с до 50%. В по-малките курорти като Китен, Ахтопол и Синеморец вече могат да се намери легло от 10 до 15 лева за ден.

„Цените вече паднаха с 10-15%, а след 6 септември тенденцията е нощувките да поевтинеят с 30-40%. Имам информация, че средна нощувка на базата на пълен пансион сега струва между 34 и 40 лева, а преди по-малко от месец услугата излизаше средно около 70 лева”, обяви пред „Труд” Иван Иванов, председател на регионалната туристическа камара в Бургас.

За 60 лева на ден можете да наемете апартамент за цялото семейство на първа линия до морето в бургаския квартал „Сарафово”, по-известен в града като новия Бевърли Хилс. 84 лева пък се искат за просторен апартамент с две спални в Черноморец със закуска, приготвена лично от собствениците на семейния хотел.

Пълно е със скариди и раци

Рибарите: Време е за паламуд

Времето започва да става и паламудено, разказват пред вестника рибари от Царево. С лодките си те влизат предимно за сафрид, но по думите им вече има и циганки. Така наричат дребния паламуд. Според тях това е знак, че есенният риболовен сезон ще е дълъг. Те обаче се притесняват за пътя на паламуда, защото никой не знаел откъде ще мине рибата и се молят и този сезон да не пропусне родните брегове.

Иначе на рибната борса в Бургас е пълно с черни миди, скариди, раци и риби. Има и калкан, който държи цена и се харчи по 25 лева за килограм. Предлагат и чернокоп, който е внос и се продава по 6-7 лева/кг.

Гъмжи

от сафрид

6 лв./кг на рибната борса

Морето от Румъния до Турция гъмжи от сафрид, казаха от рибарското селище "Кария" в Шабла. Отваря се сезонът и на чернокопа. Заради добрия улов на голямата рибна борса във Варна е пълно със сафрид, като цената на килограм е 6 лв., а през пролетта се продаваше по 14 лв. Грацата е 3 лв. за килограм, прясната сардина - 4 лева, а гюмюшът върви по 2,50 лв. Кило барбун е по 3 и 6 лева, според големината. Вече има и черморска цаца, която носят рибарите, а цената й е по 3 лева за килограм, колкото и на балтийската, която е по-едра, но отстъпва по вкусови качества на родната. На борсата се намира и пресен кефал по 5 лева, а скаридите вървят по 20 лева за килограм.

Без мъртво вълнение през последните дни

Има ли концесионер, плажът е безопасен до 30 септември

Спасители: Има тенденция да продължим и до средата на октомври

Водно-спасителната охрана е на мястото си по брега, тъй като с министерска наредба от три години насам концесионерите трябва да осигуряват такава минимум до 30 септември, категорични са от туристическия бранш във Варна.

„Има тенденция да продължим и до средата на октомври, смята шефът на спасителите на градските плажове във Варна Георги Есов. По думите му тези дни няма мъртво вълнение, вятърът духа от запад и северозапад, а морето е гладко.

"До края на месеца ще има медицинско обслужване - трима доктори са на постоянен пост на градските плажове във Варна, в Златни пясъци и в "Св.Св.Константин и Елена". На разположение са и трите линейки на ДКЦ "Св.Климентина", увери шефът й д-р Иван Иванов.

В момента на плажа в Бургас са останали 6 спаситени поста и медицинска сестра. Работно им време е от 08,00 до 18,00 часа. От 13-ти септември на пост ще стоят само 6 спасители - обходни двойки на две смени.

Синоптикът Петър Янков пред „Труд“:

Слаби валежи в събота,

но много слънце от неделя

До края на септември времето ще е подходящо за море. Въпреки че в събота ще превали в Западна и Северна България, а през нощта и по Черноморието, там валежите ще са слаби и температурите няма да се понижат много - ще са около 26, 27 градуса. През следващите дни обаче ще има много слънце, като още в понеделник температурите ще достигнат 30-35 градуса, а тези на морската вода ще са в интервала 22-24 градуса”, обяви синоптикът Петър Янков. Той предупреди, че от следващата неделя през страната ще премине по-хладна вълна, която ще понижи температурите, по-осезаемо на Север, но добави, че това е временно и първите дни на октомври също ще бъдат сухи и топли.

Прогнозите на НИМХ - филиал Варна, са за хубаво и слънчево време до края на септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България