ДПС: Конституцията може да се окаже заложник на лица и формации, затънали в предразсъдъци

Новата ни Конституция създаде принципно нова по същност, съдържание и форма държава, но няма гаранции, че тя няма да се окаже заложник на лица и формации, останали оковани в старите вериги на собствените си тежки предразсъдъци. Особено, когато са облечени във власт. Това заяви от парламентарната трубуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който изчете декларация от името на парламентарната група на партията.

Публикуваме пълният текст на декларацията:

"Днес отбелязваме годишнината от влизането в сила на най-новата Конституция на България. Независимо от своите несъвършенства, Конституцията от 13 юли 1991 г. осигури пътя на прехода и създаде основите на демократичното устройство на страната ни. Конституцията установи България като парламентарна република и единна държава, определи рамката, в която трябва да се създават другите закони. Установи принципите за изграждане на политическата система, принципа на разделение на властите, посочи и определи правомощията на държавните органи, както и принципите за демократични избори.

Като фундамент на модерната държавност целта на Конституцията е да създава устойчиво демократично управление на обществото и хуманни отношения, които поставят личността на най-високото стъпало в обществената ценностна система. Народните представители от Седмото Велико Народно събрание, следвайки този стремеж, обявиха верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост, издигнаха във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност. И завещаха на бъдещите поколения да изграждат, заздравяват и да пазят демократичните устои на българската държава – единна и неделима. С приеманите закони в бъдеще в съответствие с Конституцията да създават здрави гаранции за това. С ясното съзнание, че гарантирането на правата и свободите на гражданите е критерий за степента на развитие на демокрацията в обществото.

В началото на демокрацията страната трябваше да реши успешно основни въпроси в областта на правата на човека – да сложи край на потъпкването на основни права и свободи на човека и в същото време – да създаде основа за гарантиране на спазването на тези права. Трябваше да се изгражда и укрепва и гражданското общество при спазване на изискванията на международните стандарти по правата на човека и основните свободи.

В годините на прехода в Република България се утвърди успешен модел на междуетническите отношения, основаващ се на принципите на гражданското общество и на демокрацията. В същността си този модел изисква при решаването на малцинствените въпроси да се търси и намира баланс и хармония между принципа на интеграция на малцинствата в гражданското общество и принципа на защита на тяхната етническа, религиозна и езикова идентичност.

В Конституцията залегна разбирането за нация като гражданска нация, при което националната общност се състои от всички граждани на държавата като отчита съществуването на етническо, религиозно и езиково разнообразие, респективно на носители на такива различия. Българската Конституция включва разбирането, че защитата на малцинствата се осъществява чрез пълноценно гарантиране на индивидуалните права и свободи на лицата, принадлежащи към тях. Според Конституцията всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права, не се допускат никакви ограничения на правата нито привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, убеждения и политическа принадлежност и т.н. Всички граждани са равни пред закона.

Конституцията прокламира равенството като общочовешка ценност наред със свободата, мира и хуманизма. Този принцип е един от фундаментите на гражданското общество и демократичната държава.

Съгласно чл. 57, ал. 1 от Конституцията основните права на гражданите са неотменими. Тази норма, както и всички конституционни норми имат непосредствено действие – чл. 5, ал. 2.

Конституцията предоставя основни права и свободи на личността, но те са само предпоставка, не могат и не са реална мяра за демократизма на обществото. Те са безпредметни, щом не са създадени необходимите политически, икономически и юридически механизми за тяхното осъществяване. Остават просто декларации.

И независимо, че новата ни Конституция създаде принципно нова по същност, съдържание и форма държава, няма гаранции, че тя няма да се окаже заложник на лица и формации, останали оковани в старите вериги на собствените си тежки предразсъдъци. Особено, когато са облечени във власт.

Трябва ясно да се подчертае и да се напомня непрекъснато основната роля и отговорност на Народното събрание като законодателен орган за приемането на закони в съответствие с конституционните норми и международните договори, които са част от вътрешното право на страната и се ползват с предимство (примат) пред националните закони.

Народните представители трябва ясно да осъзнават своята отговорност, че точното спазване на правата и свободите на гражданите се гарантира чрез създаването на съответните юридически механизми. И това е основно задължение и отговорност на народните представители и Народното събрание.

Движението за права и свободи неотклонно се придържа към целите, заложени в програмните документи на партията и работи последователно за

– постигане на разбирателство, единство и равенство между българските граждани чрез формиране на последователна и категорична национална политика, като се зачитат правата и свободите на всички общности в страната;

– съгласуване на националното законодателство с международните принципи и норми за осигуряване права и свободи на малцинствата в Република България;

– създаване на гаранции за недопускане на етническа и религиозна омраза и дискриминация, за равнопоставеност в правата, свободите и социалната сигурност на всички общности.

Както и – икономически просперитет и устойчиво развитие на всички области и общини в страната.

С тези принципи Движението за права и свободи се явява гарант за демокрация, стабилност, мир и просперитет. Основа и гарант за Българския етнически модел. Това трябва да бъде общо дело, с усилията на всички, в заедност.

През последните години регистрираме не просто как се погазват духът и философията на основния закон и конкретни нейни норми, но сме свидетели на изключително тревожни процеси и трайно очертаваща се тенденция за рязко и все по-скоростно отдалечаване и отстъпление от постижения на демокрацията в нашата страна. И докато до скоро можехме да говорим за необходимост законите да доразвиват заложените демократични принципи и да създават стабилни гаранции за тяхното проявление, днес вече дори е малко да кажем, че мнозинството в законодателния орган не само не създава гаранции за реализиране на заложените в Конституцията права, нещо повече, създава закони, които ограничават права. Ярко доказателство за това е и последният доклад на ОССЕ.

Днес трябва ясно и категорично да заявим, че демокрацията в нашата страна е застрашена, че мирът в нашата родина е на изпитание. Крайно време е да бъдат взети мерки за това. И всички органи да започнат да изпълняват законовите си правомощия. Без намеса в чужда компетентност, при стриктно спазване на законите на страната.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Демокрацията не е даденост, правата и свободите не са даденост. Всички ние сме длъжни да се борим и твърдо да ги отстояваме. Има много проблеми пред нас, има много въпроси и то трудни въпроси. Но в името на демокрацията и на мира трябва да се борим, за да продължаваме да живеем заедно, за да намираме вдъхновение за изграждане на по-добро общо бъдеще.

Нека да потърсим опора за това вдъхновение в Конституцията и в Българския етнически модел, получил и международно признание. Нека отговорим на предизвикателствата на актуалното политическо време с обединяващ патриотизъм, в заедност да оценим силата и богатството на различията и да изградим онази България, която ще бъде желан дом за нашите деца поколения напред. И, както казва нашият почетен председател д-р Ахмед Доган в своето Политическо послание от м. март 2017 г., „съзнавайки, че времето е в Нас, нека да покажем на света, че и Ние сме във Времето!“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

От името на ПГ на ДПС призовавам всички демократични партии да бъдем отговорни и на необходимата висота. В името на мира и просперитета. В името на Конституцията. В името на Република България."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика