Карадайъ: Намираме се в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ

ДПС започва номинация на кандидати за евродепутати и сформиране на изборните си щабове по места. Това стана ясно, след днешното заседание на Централния съвет на партията. На брифинг лидерът Мустафа Карадайъ прочете решенията и уточни, че ДПС ще се яви самостоятелно на евроизборите.

Първото решение е за сформиране на Централен изборен щаб. Областните съвети на партията ще съставят до седмица областните изборни щабове, а общинските - до две седмици.

Третото решение е за приемане на критерии за номиниране на кандидати за членове на Европейския парламент. Те включват: задълбочено познаване на европейските институции и политики, съпричастност към ценностите на либерализма, владеене на един от работните езици на ЕС, изграден авторитет, добри комуникационни способности, заяви Карадайъ.

Номинираните кандидати трябва да бъдат предложени до 30 март на Централния изборен щаб от областните ръководства. Листата на ДПС ще се състои от 17 души.

„Номинации могат да бъдат предложени от областните съвети на ДПС, Централния оперативен съвет на младежкото ДПС, Централното оперативно бюро на ДПС и председателя на партията. Централният съвет упълномощава председателя и Централното оперативно бюро да подредят листата от кандидатите“, уточни Мустафа Карадайъ.

"Промените в изборния кодекс, предложени от ДПС, бяха сериозен политически тест за ГЕРБ и за пореден път те се провалиха", коментира лидерът на ДПС.

„Днес приехме декларация. Централният съвет на ДПС потвърждава своята категорична позиция че популистко-националистическото управление на страната е пълен провал. ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ. Основни причини са липсата на реформи и неспособност за носене на отговорност. Сериозното погазване на правата на българските граждани крие погазване и на европейските ценности. Случилото се с ЦИК беше поредният тест и ГЕРБ се провали“, посочи Карадайъ.

"Знакът, който даваме на ГЕРБ и всички, е отговорност и загриженост за състоянието на страната", обясни Карадайъ като подчерта, че не е в стила на ДПС да отправя закани за предсрочни избори.

На въпрос по кои приоритети ще работят избраните евродепутати от листата на ДПС, Карадайъ отговори "Приоритетите ни са: чисти храни, чиста вода, чист въздух, чиста зелена енергия и високи технологии".

"Ние не сме предложили преференциалното гласуване да отпадне, предложихме по-справедлив праг на преференциите", уточни лидерът на ДПС на журналистически въпрос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика