ДПС предлагат дарения без таван за партиите

ДПС ще предложи отпадането на ограниченията за финансиране на партиите от юридически лица и таванът за финансиране от физически лица. Това обяви пред журналисти народният представител Йордан Цонев след срещата по покана на „БСП за България“ относно размера на партийните субсидии.

Днес единствено ДПС откликнаха на поканата на БСП за разговори по темата. ГЕРБ отказаха още миналата седмица, а Обединени патриоти не се появиха на срещата преди обед. От БСП предложиха всички партии да върнат парите от субсидии, които държат на влог. Малко по-рано обаче стана ясно, че в сметката на социалистите за останали едва няколко стотин хиляди лева, докато в края на 2018 г. там е имало над 6 милиона.

В момента законът забранява даренията от юридически лица, а прагът за физически е 30 000 лв.

„Нашата позиция я знаете - ние сме за обществено финансиране, поддържали сме го през годините. Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, за да не се възобновят стари връзки с бизнеса, което не е добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия процес", обясни Йордан Цонев.

Поканени сме за разговори от БСП в условията на прието на първо четене предложение за субсидия от 1 лв. Субсидия от 1 лв. е равно на субсидия от 0 лв. Това не устройва политическия живот на партиите, те имат по-голяма нужда, каза Цонев.

Според него субсидия от 4, 5 или 6 лв. устройва само двете големи партии. „Всички останали имаме между 200 и 300 хил. гласове. Тези субсидии няма да стигат на партиите да си платят разходите, да не говорим за медийните такива. Според него или трябва да остане публичното финансиране, така че партиите да могат да водят нормален политически живот, или да се мине към финансиране по другия начин - през физически и юридически лица.

„Доколкото индикациите от днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лв., нашето предложение е да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица“, заяви Цонев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика