ДПС с най-скъпа предизборна кампания, "Воля" декларира най-евтина

Снимка: Архив

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за Народно събрание на 26 март 2017 г.

Всичките 29 участниците в изборите – 11 партии, 9 коалиции и 9 инициативни комитети, са представили отчетите си.

Най-големи разходи за кампанията е отчело ДПС - 2,35 млн. лв. ГЕРБ е втора с 2,31 млн. лв., следвана от "БСП за България" - 1,24 млн. лв. и "Обединени патриоти" - 741 хил. лв.

Най-евтина кампания от парламентарно представените формации отчита "Воля" - едва 208,5 хил. лв.

Сметната палата е започва одита на участниците в изборите за Народно събрание за случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания са над 1000 лв. По предварителни данни 26 участници надхвърлят тази сума.

При този одит се извършва фактическа и документална проверка на даренията, направени от дарителите, на предоставените вещи и услуги за безвъзмездно ползване, дали е предоставена декларация за произход на средствата, когато те надхвърлят една минимална заплата, по банков път ли са постъпили приходите и извършени разходите над 1000 лв., подадена ли е в срок информацията за публикуване в Единния регистър по Изборния кодекс по време на предизборната кампания.

Ще бъде проверено и:

- Съответствието между размера на дарените или предоставени за предизборната кампания средства от физически лица и размера на доходите на лицата, когато средствата са в размер над 1000 лв.

- Спазването на регламентираните забрани за финансиране и подпомагане на предизборната кампания;

- Съответствието на отчетените разходи с установените от извършените проверки, в т.ч. по информация от доставчици на стоки и услуги;

- Спазването на определените от Изборния кодекс ограничения на общия размер за финансиране на предизборната кампания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика