ДПС: Това е най-добрият доклад за България от началото на прилагането на Механизма за сътрудничество и проверка

Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка е обективен и добър за страната ни. Това е най-добрият доклад от началото на прилагането на механизма. Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

„Напредъкът е очевиден. Нещата, които са казани в доклада са верни“, посочи той. „Напредъкът на страната по процесите и секторите е достатъчно голям. Механизмът вече доста се е изчерпал“, коментира Йордан Цонев. „Приемаме тази сравнително висока оценка като постижение за всички, които са взели участие в процесите“, каза още той.

По отношение на критиките в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка за прозрачността на медийната среда - ако управляващите не бяха бавили закона ни, и той беше приет преди няколко месеца, тези критики нямаше да ги има, каза по време на брифинга Цонев.„По отношение на свободата на словото, там думата имат медиите. Те също има какво да прочетат в доклада и какво да добавят“, посочи той. „Имаше и критики по отношение на влиянието на определени издатели за журналистически позиции. Имаше такива случаи, имаше изтекли имейли, в които от „Капитал“ казваха как трябва да изглеждат позициите, признаваха, че имат участие в назначения в изпълнителната власт“, обясни Йордан Цонев. „Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка е доста обективен. Трябва да продължим да работим в посока, за да няма повече механизми за наблюдение“, заяви той.

Не участваме в протестите и в организацията им. Стоим зад искането на майки на деца с увреждания за оставка на вицепремиера Валери Симеонов, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС в отговор на въпрос как ДПС ще коментира протестите от последните дни. „Темата на брифинга е оценката ни за Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Подкрепяме искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов“, посочи той. Попитан как ще коментира думите на президента Румен Радев, че единственият изход за излизане от блатото, в което сме затънали от години, е радикална промяна на политическата среда, Йордан Цонев посочи: „От ДПС нямаме навика да коментираме думи или действия на президента, на този президент или на останалите. Имаме респект и отношение към институцията“.

Оценките в Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка за Антикорупционния орган са положителни. Не можем да не изразим задоволството си от този факт. Това коментира и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. „Участвахме активно във всички предложения по Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка“, посочи той. „Голяма част от нашите предложения се одобриха“, коментира Хамид Хамид. „И ДПС има своя принос в положителната оценка в доклада“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика