Драгомир Стойнев към ГЕРБ: Вие си отивате, но искате да повлечете със себе си и държавата

Снимка: Архив

„Вие си отивате, но искате да повлечете със себе си и държавата, и хората. БСП настоява за държавност. Спрете да преяждате и прояждате отвътре институциите, и  се съсредоточете върху реалната работа“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебатите за оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров .

Той попита - къде е всенародната любов сега да застане зад Тодоров и какво става с Валери Симеонов, защото в момента има протест на журналистите пред МС. „Може би скоро ще дойде време да обсъждаме поредната оставка в парламентарната ви група или от кабинета“, заяви социалистът.

Той припомни, че само за седмица Антон Тодоров се е превърнал от „изключителна личност с перфектна аналитичност  и пунктуалност“, както го определи г-н Цветанов, до нежелан колега, който тежи на партия ГЕРБ.

„Десет дни от номинацията за шеф на комисията по досиетата, а сега оставка. Защо , колеги? Нима не нарича той често и цветущо опозицията „убийци?  Нима не громи достатъчно добре „комунистите“ в парламента? Нима не обижда достатъчно добре президента и президентската институция от парламентарната трибуна и по телевизиите? Нима не размахва снимки на свои колеги и не смазва в зародиш всеки смислен дебат?“, попита зам.-председателят на ПГ на левицата.

Той припомни думите на Цветанов, че Тодоров се е извинил и това е достойна постъпка, и не бил вложил в интервюто това, което е излязло по медиите.

„Антон Тодоров не е герой, нито пък е толкова смел. Той демонстрира сила и самочувствие в медиите, защото такава е хранителната му среда в ГЕРБ и чувства, че те са зад гърба му“, обясни Стойнев. По думите му за това е важна не личността на Антон Тодоров, а явлението Тодоров, което разкрива кухнята на ГЕРБ. „Трябва да му благодарим, защото заради безогледността си, той просто дръпна рязко маската и всички видяха какво е ГЕРБ – вътрешна сила,която подрива демокрацията, държавността, националното единство и авторитета на институциите“, обясни Драгомир Стойнев.

Според него Тодоров е символ - как влизат в политиката  хора, които я превръщат в мръсна работа, в инструмент за оплюване, за натиск, за шантаж и за нейното опростачване- тотална, безогледна злоупотреба с миналото и възраждането на езика на омразата.

„Театърът, който се играе, трябва да заглуши един важен въпрос – борбата с корупцията. Вместо на това място да се правят закони,  се разиграва театър. Причината  е партия ГЕРБ. Те вече си плащат цената за това, но я плащат и институциите, парламентът девалвира , обезценява се“, обясни Стойнев. Той припомни, че в понеделник отново е демонстрирано тоталното неуважение към институциите и пренасянето му и върху президентството. „В общините цари феодализъм и корупция, и никой не вярва с демократичните процедури и прозрачните конкурси.  Държавността загнива и това е страшното“, заяви Стойнев.

Крум Зарков: Правителството се разклаща от ежедневната спирала от кризи

„Не ние успяваме да разклатим правителството, то самото, и мнозинството, което го подкрепя, го разклащат всеки ден с ежедневна спирала от кризи“, това заяви зам.-председателят на ПГ на левицата Крум Зарков. Той обясни, че не БСП е причина да протестират хора в цялата страна- полицаите, военнопромишления комплекс. „Вие го направихте, защото не спазвате това, което им обещахте“, обърна се Зарков към управляващите.

Той определи като цинично изказването, че журналистите сами са си виновни за състоянието на пресата и сами трябвало да защитават правата си. „Те това правят сега пред Министерския съвет  - защитават правата си. Как по друг начин да го направят, освен да заявят ясно, че се чувстват обект на натиск, а вие им казвате : „Не, вашите собственици са виновни“, заяви Крум Зарков.

Ченчев към управляващите: Няма кой да затвори устата на българските медии. Не се и опитвайте да го правите!

„Подкрепяме журналистите, протестиращи пред МС. Няма кой да затвори устата на българските медии. Не се и опитвайте да го правите“, обърна се към управляващите народният представител от левицата Иван Ченчев.

По думите му управляващите изграждат система, по която да оказват натиск над четвъртата власт, медиите. „Няма как да ни учудва, че сме на 109-то място в класацията на "Репортери без граници" и на последно място в ЕС по свобода на словото, и че в последните години малко над 100 медии са преустановили своята дейност.  Днес не обсъждаме личността, която подава оставка, а ГЕРБ, които водят България и нейната журналистика към дъното“, заключи Иван Ченчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България