Древните отстрелвали 1100 килограмов "тур"

Извършен е анализът на 662 броя животински кости

Древните жители на крепостта Русокастро са ловували елени, сърни, лебеди и фазани. Това показва анализът на откритите кости при разкопките в средновековния град. Те са 662 на брой и са изследвани от археозоолога д-р Георги Рибаров.

През 3-14 век, жителите на града са консумирали месо предимно от дива свиня, благороден елен, сърна, див заек, фазан, лебед. Това показва, че за средновековните хора ловът е бил един сериозен поминък. От особена важност е и откриването на кости от диво говедо – тур, който достига на тегло до 1100 кг и ловът му е бил много опасен.

Домашните животни са представени с кости от свиня, коза, овца, говедо и бивол, като най-много са тези от домашна свиня. Прави впечатление, че консумираните прасета са предимно 6-8 месечни. От дребните преживни за храна са употребявани повече овце, отколкото кози. От домашните птици са открити кости на гъска.

Костите от коне пък показвали, че предците в крепостта отглеждали "войскови", а не домашни коне. Подобни коне са отглеждали в крепостта Царевец, по мнението на архезоолозите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България