Дрескодът в училище

В германските школа няма задължителна униформа

В Германия няма задължителна единна униформа за учениците. Въпреки това в повечето училища съществуват правила, които трябва да се спазват от всички ученици. Какво може и какво не бива да се носи - всяко училище има право самостоятелно да реши какви правила да въведе по отношение на облеклото. Най-консервативни са католическите и частните учебни заведения, както и училищата-интернати.

Александра, ученичка в 11 клас в реномираната бонска гимназия „Бетовен“, разказва, че в нейното училище няма специален дрескод - важат само определени препоръки. Например бельото да не се показва изпод дрехите, а късите панталони да стигат най-малко до средата на бедрото. „Но това е само препоръка“, допълва ученичката.

Люси, деветокласничка в Католическата девическа гимназия, обяснява, че в нейното училище не бива да се носят ултракъси шорти и тениски или блузи с дълбоко деколте. „Повечето ми съученици носят обикновени дънки, тениски и пуловери, но има и такива, които предпочитат по-скъпи дизайнерски дрехи“, казва ученичката.

Максим, ученик в 11 клас в гимназията "Фридрих Еберт" ,също обяснява, че в неговото училище няма задължителна униформа, но момичетата не бива да носят прекалено къси поли или панталони. "Най-важното е да не се обличаме твърде предизвикателно", казва момчето.

12-класничката Хана, ученичка в гимназията "Карл фон Осиецки", споделя, че в нейното училище може да се носи всичко, с изключение на тениски и блузони тип „рибарска мрежа“, както и много къси панталонки. Забранено е също така носенето на облекло с расистки и дискриминационни надписи. „При нас на мода са дънките с дупки, панталоните с висока талия и мрежестите чорапогащници“, казва още ученичката и добавя, че в нейното училище не е позволено да се идва с кърпа на главата. Освен ако не става дума за хиджаб.

Софи, ученичка в 12 клас в училището "Ото Кюне", казва, че при тях няма почти никакви ограничителни правила. Забранени са единствено блузите с твърде дълбоко деколте, както и панталоните, при които задните части са оголени.

От „Дойче веле”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения