Дрехите втора употреба са отпадъци, гледат ги под лупа

Бургаската екоинспекция започва масови проверки от идната година на магазините за дрехи втора употреба. Ще се проверява какво правят търговците на този вид дрехи с количествата, които не могат да реализират на пазара.

Употребяваните дрехи, които са предназначени за подготовка за повторна употреба, т.е. дейности по третиране като сортиране, отстраняване на замърсявания, пране и др., представляват отпадъци и следва да се управляват като такива съгласно ЗУО и подзаконовите нормативни актове, съобщиха от Бургаската екоинспекция в понеделник и уточниха, че предаването и приемането на текстилни отпадъци се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ за съответната дейност и площадка за отпадъци със съответния код.

В случай че отпадъците (употребявани дрехи, които се подлагат на сортиране) се получават от друга държава, то тогава следва да се спазват изискванията на Регламент 1013/2006 относно превозите на отпадъци, казаха експертите.

Общините от своя страна ще трябва да осигурят на търговците площадки за предаването и приемането на текстилните отпадъци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони