Дрога на колела тръгна по морските курорти

Разбиха банда от ММА бойци с оранжерия, на която биха завидели земеделски производители

Дрога, произвеждана на място в автомобил или в храсти, е на мода по морските курорти край Бургас. Подвижните нарколаборатории стават все по-популярни сред бандите, които зареждат с отрова Южното Черноморие и задоволяват нуждите на чужденци и българи, разкриха полицаи пред “Труд”.

Принадлежностите за бъркане на субстанции, заедно с везни и малък газов котлон, се носят в сак или на задната седалка на автомобил. Клиентът звъни на дилъра, избира се място, което е далеч от хорските очи и там става “производството”, казаха спецченгета. Предимството на подобна “нарколаборатория в сак” е, че всичко е леснопреносимо, а и може бързо да се отървеш от вещите, ако се появат полицаи.

Само преди ден криминалисти в бургаския комплекс “Славейков” спрели за проверка автомобил “Деу”, шофиран от 26-годишния Т. С. Станало ясно, че той се надрусал с метамфетамин, преди да седне зад волана. През цялото време притеснително хвърлял погледи към колата си. Така станало ясно, че в нея има три пликчета с екстази на прах, газов котлон, стъклена колба, пипети и памук. До заведение в Несебър пък били спипани дилър и шестима негови клиенти.

Със старта на летния сезон наркомафията се активизира и атакува мощно курортите ни. МВР и спецпрокуратурата обаче също са на крак. В Бургас бе разбита банда от седем ММА бойци, които произвеждали марихуана във високотехнологична лаборатория и я разпространявали по курортите. Според главния секретар на МВР Младен Маринов на оранжерията би завидял всеки земеделски производител. Бандата е обвинена, че се е занимавала с наркопроизводство от октомври м. г. досега.

Цехът им, който се намирал в апартамент, бил оборудван с датчици за влага и светлина, с измерители за състава на почвата. Производствената база била в тайна стая, чийто вход бил затиснат зад гардероб. “Добре структурирана, групата е генерирала сериозен паричен ресурс”, казаха от МВР. “Със съвместната операция предотвратихме разпространяването на наркотици на територията на курортите в Бургаска област през летния сезон”, заяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев

Бандата действала под строга конспиративност и налагала монопол в региона с брутални побои. Тя подражавала на една от най-големите и опасни международни престъпни групи MS-13. Бандата е създадена от салвадорци, които емигрират в САЩ.

“Държавата няма да допусне ескалация на напрежението и разделяне на територии между враждуващи банди нито в Бургас и региона, нито в Слънчев бряг, нито другаде в страната”, закани се зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Според полицаи наркопроизводители от Сливенско са другите, които зареждат Южното Черноморие с дрога. Само през миналата година в региона бяха разбити 17 нарколаборатории. От началото на тази година броят им е 3.

След акции на МВР - домашни „кухни“ смениха големите лаборатории

„Готвачи” на дрога предпочитат вече уединението и по-голямата секретност на домашните нарколаборатории, за да произведат по-малки количества, отколкото да работят в големи халета или цехове и да рискуват по-лесно да бъдат разкрити. Това съобщиха пред „Труд” антимафиоти, пожелали анонимност.

След големите удари на МВР в края на 90-те и началото на новото хилядолетие, когато бяха разбити няколко мащабни по размер цеха за дрога, голяма част от машините за производството на отрова бяха изнесени зад граница.

Една от акциите на МВР бе през 1997 г., когато бе разкрита нарколабораторията в софийското село Опицвет. Там бяха открити 300 кг амфетамини и 700 кг прекурсори. През 2008 г. за производството на дрога бяха осъдени бизнесменът Кристиян Младенов и химикът Валери Величков. Първият получи 5 г. затвор, а вторият – 3 г. През август 2014 г. Младенов се удави на плаж в Слънчев бряг след диабетичен шок.

Според статистиката на МВР и агенция „Митници” през миналата година у нас били заловени 620,2 кг хероин, 90,54 кг кокаин, 1116,22 кг марихуана и 34 991,2 кг канабис. Спипани били и 456,4кг и 27 907 таблетки синтетични наркотици.

Според антимафиоти хероинът продължава да е основният наркотик, трафикиран през България. „Балканският път” още се ползва за коридор, но заради усилените проверки по границата ни, той вече се измества от Афганистан през централно-азиатски републики, Украйна и Русия. Хероинът преминава през държавата ни основно с камиони със стоки за Западна Европа. Зачестяват и опитите за пренасяне на малки количества чрез „куриери”, които пътуват с влакове, автомобили или автобуси. Според антимафиоти при трафика има бартер – наши банди доставят амфетамин на турски „колеги”, а в замяна получават хероин. Той се продава у нас или се изнася за други държави.

Някои от нашите бандити са подизпълнители на турски и албански престъпни организации. Участват и в канали за кокаин. Някои го пренасян на малки пратки, укрити в личен багаж или погълнати в тялото. Други използват яхти за по-големи количества.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов: 

Черния Роди е арестуван в Доминиканската република

Издирваният с червена бюлетина от Интерпол Радослав Калчев-Черния Роди, е арестуван в Доминиканската република. Това съобщи вчера зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

50-годишният варненски бос успя да избяга от България през февруари 2015 г. Тогава спецпрокуратурата удари бандата му. Задържани бяха 9 души и срещу тях бяха повдигнати обвинения за убийствата на съпрузите Митко и Наталия Дамянови и на бизнесмена Борислав Манджуков в София.

“България и Доминиканската република нямат споразумение за предаване на издирвани престъпници. Но Калчев ще бъде доведен у нас с белезници, за да се изправи пред Специализирания наказателен съд”, заяви Борислав Сарафов. И добави: “Който се укрива, независимо дали в Доминиканската република или в Сърбия, рано или късно ще бъде докаран”.

Черния Роди вече има 3 ефективни присъди - за наркотици, за участие в организирана престъпна група и за неплатени данъци.

През 2007 г. той бе пратен за 2 години и 11 месеца зад решетките за притежание на над половин килограм хероин. Дрогата бе открита при спецакция в дома му в местността “Манастирски рид”. Черния Роди се призна за виновен, за да получи по-лека присъда.

Варненци тогава бяха скандализирани, защото “затворникът” бе пратен на строителен обект в един от курортите и се разкарваше из града с БМВ. После катастрофира с мотопед и лежа в болница, вместо в килия. Накрая бе освободен предсрочно.

Втората присъда от година и 11 месеца Черния Роди също получи по спрозямение през 2009 г. като се призна за виновен като участник в бандата на бившите общински съветници Веселин Данов и Иван Славков. Същата година получи още 1 г. и 9 месеца затвор за 8000 лв. неплатени данъци.

Черния Роди е разведен. Има дъщеря, която живее на семейни начала с Мартин Георгиев-Джито, сочен като един от тарторите на друга група за мокри поръчки, палежи и разпространение на наркотици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право