Дронове ще охраняват турските сондажни кораби край Кипър

Снимка: Архив

От днес турски въоръжени и невъоръжени дронове ще излитат от летище в окупираната северна част на Кипър. Те ще придружават турските кораби, които извършват проучвателни сондажи за газ край бреговете на Кипър, съобщи БНР.

Решението за отваряне на незаконното летище за действия на турските въоръжени сили е взето от т. нар. правителство на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република по искане на Турция поради спешна необходимост, съобщи в събота т. нар. премиер Ерсин Татар.

„Това е направено от съображения за сигурност и с цел защита правата и интересите на кипърските турци в Източното Средиземноморие“, подчерта той.

Решението за даване на база за турски дронове на територията на острова е „поредното дестабилизиращо действие на Турция в региона, който вече е изправен пред сериозни проблеми със стабилността, и не помага за деескалация на вече напрегнатата ситуация“, посочи в изявление говорителят на правителството на Кипър Кириакос Кусиос.

В момента край бреговете на Кипър и в неговата изключителна икономическа зона работят две турски сондажни платформи, придружавани от военни кораби. Турция претендира, че части от офшорната зона на Кипър попадат в нейния континентален шелф или принадлежат на самообявилата се Севернокипърска турска република.

Европейският съвет на заседанието си в края на миналата седмица определи като незаконни действията на Турция в района и потвърди солидарността на ЕС с Гърция и Кипър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа