Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Рекламират го като помощно средство за бързо изтрезняване

Продавачите на лекия наркотик вече го предлагат и в нощните клубове в морските курорти

Балони с райски газ, който предизвиква халюцинации и неудържим смях, са хит в нощните заведения по морските курорти, установи проверка на “Труд”. “Веселите балони” струват между 5 и 10 лева. Балоните са самоделни, най-обикновени и се купуват от магазини със стоки за рождени дни. Тайната на лекия наркотик са капсулите.

Те съдържат диазотен оксид, известен като “райски газ”. Това е химично съединение с формула N2O, което при вдишване предизвиква чувство за еуфория. Това е причина и за името “райски газ”. Заради анестетичен ефект се използва в хирургията и денталната медицина. Използва се и при двигателите с вътрешно горене - добавен към горивото, увеличава мощността им. При нормални условия представлява безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус. Друго негово приложение е в хранителната индустрия като пропелент във флакони с бита сметана.

Запознати източници на “Труд” обясниха, че преди години капсули се закупували от “Метро”, където 10 броя стрували 14 лева. Впоследствие търговците потърсили по-евтин вариант - с доставки от Китай, Австрия и Германия. Капсулите, които се използват в България са от Австрия, а поръчка от 12 000 броя излиза на цена между 0,14 ст. и 0,40 ст. за брой.

Всъщност “патроните”, с които се зареждат балоните, са капсули за бита сметана. Те се прикачват към сифон, който когато не е пълен с течност не възпроизвежда сметана, а изпуска газ. След като се извлече съдържанието на капсулата в балона, потребителят вдишва и издишва в него. Ефектите започнат в рамките на 5 до 10 секунди и продължават от 20 до 40 секунди, като най-изразителен от тях е неудържимият смях. Обикновено зрението се замъглява, появява се чувство за дезориентираност, развива се и повече толерантност към болка. Появяват се зрителни и слухова халюцинации. Балоните се рекламират и като помощно средство за бързо изтрезняване.

“Laughing gas” (б.а. - газ на смеха в превод от английски език) стана модерен за туристите по морето още преди години, но рядко се предлагаше в заведенията. В Слънчев бряг е пълно с продавачи на райски газ. Туристите, предимно младоци, с удоволствие го купуват, за да се развеселят. От тази година търговците продават не само по алеята в Слънчев бряг, но предлагат лекия наркотик и в нощните клубове по Черноморието. Момичета и момчета обикалят баровете в морските курорти и продават “весел газ”. Продавачите на “весел газ” се договаряли със заведенията за процент и продавали по цели нощи необезпокоявани.

 

В Слънчев бряг

Стоката често върви в комплект с дрога

Мария Кехайова,

ТРУД Бургас

“Весели балони” се продават навсякъде по алеите на Слънчев бряг, алармират туристите. Всеки желаещ може да си купи и да вдиша. Преди търговци предлагаха балоните на така наречените “подвижни улички” - съставени от няколко каравани, които при сигнал, че идва полиция, веднага изчезваха и променяха местонахождението си. Този сезон, балоните се продават от търговци, които са предимно млади момчета. Те държат по десетина балона и предлагат предимно на чужденци.

“Балоните с райски газ се продават на всяко кьоше, но много често плюс пакетчета дрога. Сутрин целият център е осеян със спукани балони от райски газ”, разказа човек от комплекса.

При вдишване на райски газ тялото ти изтръпва и започваш да се смееш неудържимо. Това са симптомите, които на пръв поглед са безобидни.

“През този сезон нямаме случай на пациент, пострадал от прием на райски газ, който да е търсил помощ”, каза д- р Георги Паздеров шеф на РЗИ в морския град. Въпреки това “веселата” дрога се шири неудържимо сред туристите.

 

Медици предупреждават

Водят до халюцинации и временна парализа

Даниела Фархи,

ТРУД, Варна

Модата на “веселите” балони с райски газ, която тръгна от Слънчев бряг, това лято е актуална в крайморските дискотеки във Варна и курортите край града. Алтернативата на забранената дрога проби още в ранна пролет. Засукани хубавици шетат из дискотеките и предлагат кратко зашеметяване срещу 5-7 лв. Който плати, получава обикновен балон, който се пълни с малко количество райски газ от специален флакон. Вдишването от балона води до моментален ефект.

“Целият изтръпваш и сякаш си в безтегловност за около 30-40 секунди. Избива те на смях, но ако си пийнал повечко, може да паднеш на земята или да повърнеш”, споделят изпробвали забавлението. За него се плаща кеш, няма касов бон, а красавиците, които го предлагат, не са служителки на дискотеките.

Каквато и да е реакцията на човек след доза райски газ, той не стига до болница, установи проверка на “Труд”. Токсиколозите и лекарите от Спешна помощ са наясно с новата мода, но не им се е налагало да свестяват нито един пациент, опитал от газа, който всъщност е диазотен оксид. Причината е, че за разлика от класическите наркотици, действието му е краткотрайно. Медиците обаче предупреждават, че в съчетание с дрога или много алкохол, райският газ може да доведе до частична временна парализа и халюцинации. В интернет се продават машинки за райски газ. Според големината те струват от 35 до 120 лв. Има оферти и за пълнители по 1-1,20 лв., съдържащи доза от 8 грама чист диазотен оксид. Докато стигне до крайните клиенти в дискотеките цената є скача няколко пъти. Въпреки че употребата на “весели” балони във Варна е факт, сигнали за това до момента не са подавани в нито една контролна институция в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право