Дунав се отдръпва леко след настъплението си

Заради топлото време през зимата птиците в Дунав и водоемите в Северозапада са много по-малко от минали години

За пръв път от дни нивото на Дунав край Лом леко спадна. След като в четвъртък реката достигна кота от 785 см, в петък вълните й отстъпиха с 3 сантиметра.

Водите на Дунав намаляват и при Видин и Ново село, което дава надежди на селищата по течението надолу, че ежегодния пролетен щурм на голямата река може да мине без проблеми.

Успокоението обаче е временно, коментират специалисти. Заради падналите в първите пролетни дни снегове, задалите се дъждове и неприключилото снеготопене в планините европейската река може отново да щурмува българските брегове и да застраши селищата и хората в тях.

В сряда след като Дунав прехвърли кота 750 см край Лом местната управа обяви втора степен на готовност за предотвратяване на наводнения и организира денонощно наблюдение на реката. Водите между България и Румъния се следят от 5 поста край Лом. Ако реката прехвърли 870 см,  край Лом ще започне изграждане на защитни диги. През последните години обаче реката не е стигала до такива нива при пролетното снеготопене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България