„Дунарит” пред взрив (обзор)

Работниците от “Дунарит” бяха евакуирани със служебни автобуси, някои си тръгнали веднага и с личните коли. Снимка: Булфото

Пламна цех, в който се сглобяват бомби

Евакуират училища и детски градини в Русе и близки села

Военният завод “Дунарит” се размина на косъм от взрив, след като пламна цех за сглобяване на бомби. Всички пожарни на Русе бяха изпратени да гасят пламъците, на мястото пристигнаха и линейки. Работниците - около 750 души бяха евакуирани за 15 минути.

Сигналът за пожара е подаден в 10.56 ч. на тел. 112. По неофициална информация огънят тръгнал от късо съединение в кабели. Един от служителите обаче твърди, че казан, в който се забъркват взривни вещества, се е самозапалил. Според специалисти опасността от голям взрив е била реална. Горелият цех “110” е мястото, където се извършва окомплектовката на бомбите.

Евакуирани бяха детските градини и училищата от близките села - Николово и Мартен, заради опасност при евентуален взрив да изпопадат стъклата и да пострадат деца. Бяха пуснати и два дрона, които да следят обстановката, заради опасност пламъците да се пренесат в близката гора, а оттам - и към други цехове.

Светкавично беше организиран кризисен щаб, ръководен от областния управител Галин Григоров. Вътрешният министър Младен Маринов изпрати на мястото шефа на пожарната главен комисар Николай Николов. Около 14.00 ч. пожарът беше потушен.

Собственикът на “Дунарит” Емилиян Гебрев заяви, че никой не е наранен или уплашен, а димът, който се отделял, не е бил отровен. Заводът щял да бъде отворен в понеделник, а дотогава екипи на пожарната ще дежурят в района.

 

Най-старият оръжеен завод у нас

Петима загинаха през 1993 г.

Пожарът стресна силно и хората от завода и живеещите в Русе и околните села, които помнят големия взрив в “Дунарит” през март 1993 г., когато загинаха петима работници и много други бяха ранени. Взривната вълна беше толкова силна, че изпочупи прозорците в няколко населени места.

“Дунарит” е най-старият военен завод у нас. Той е създаден преди 116 г. Предприятието беше приватизирано през 2005 г. от фирма, близка до фалиралата КТБ. През 2016 г. бизнесменът Емилиян Гебрев придобива завода, но е разследван за сделката, заради връзки с банкера беглец Цветан Василев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България