Духовен учител обсебил Джокович

От няколко месеца Новак Джокович не е абсолютният властелин на кортовете, когото помним от началото на годината. Сърбинът печелеше турнир след турнир и изглеждаше непоклатим на върха на световната ранглиста. Едва ли тогава някой би предположил, че още тази година Джокера ще трябва да брани първенството си от изглеждащия вечно втори Анди Мъри.

След изненадващите загуби на „Уимбълдън“ и на олимпийските игри в Рио 2016 тръгнаха слухове на какво се дължи внезапният спад в представянето на сърбина. Той с недомлъвки призна, че е имал проблеми и със съпругата си Йелена. Истинската причина обаче е, че съзнанието на Ноле е превзето от духовния учител Пепе Имас. Този 42-годишен испанец проповядва

философия на мир и любов“

вярва в медитацията и дългите страстни прегръдки. И отскоро се е превърнал във важна част от живота на Джокович. Тенисистът се е запознал с него чрез брат си Марко, на когото Имас помогнал да превъзмогне депресията след края на тенис кариерата му преди две лета.

Гуруто вече е част от екипа на Джокович и пътува за турнира от сериите „Мастърс“ в Париж тази седмица. Във френската столица няма да са нито Борис Бекер, нито Мариан Вайда, които водеха подготовката на мегазвездата през последните години. Бъдещето на отношенията на Джокович с Бекер е несигурно въпреки феноменалните успехи, които двамата постигнаха заедно.

Доказателство за огромната роля на Имас в живота на Джокович е видео, което духовният водач пусна на сайта си в интернет. Действието се развива в курорта Пуенте Романо близо до Марбея, а в груповата медитация на Имас се включват Новак, брат му Марко и словашката тенисистка Даниела Хантухова, която преди години беше в топ 10 на женската ранглиста.

Гуруто говори надълго и нашироко как трябва да бъде подхранван човешкият дух. После думата взема Джокович. „Преди всичко всички ние търсим любов, щастие и хармония - доверява сръбският ас. - Трябва да умеем да погледнем навътре в себе си и да установим връзка с божествената светлина.“ Следват тежки метафори като тази, че „когато мислите и емоциите са като коли в тежко задръстване, е по-добре да се изкачим на хълма и да погледнем на света отгоре“.

Аудиторията задава въпроси, а развълнуваният Марко отговаря как срещнал Имас и той го утешил, че тенис кариерата му не се развила като тази на брат му. „Почувствах се свободен, защото този човек гледаше на мен само с любов и без да се опитва да ме съди“, твърди Марко. Според него 42-годишният Имас му е помогнал отново да се сближи със семейството си: “След четири мъчителни години отново можех да кажа на майка ми, баща ми и моите братя, че ги обичам.“

Сеансът на Имас определено напомня на сектантско събиране, а Джокович през повечето време седи със затворени очи. Той с нищо не се опитва да скрие новото си увлечение. Откровенията му са доста необичайни за спортна суперзвезда, която по принцип пази личния си живот. Дори колегите му от мъжкия тур не са много запознати с живота на Ноле извън корта, тъй като той не излиза много често.

Но кой е този Хосе „Пепе“ Имас? Бивш тенисист, почти непознат извън Испания, който веднъж стига втория кръг на „Ролан Гарос“, а най-доброто му класиране в ранглистата е 167-о място. В испанския тенис го познават като симпатичен човек, който има доста странни идеи. Присъствието му до Джокович може би е отговор на някои от последните събития около тенисист №1 в света. Смята се, че влиянието на Имас над Джокович датира не от това лято, а от по-отдавна, и той дори е бил част от екипа му, без да афишира присъствието си. В последната година Новак започна да говори, че

титлите не са най-важното нещо за него

След победата си над Мъри на финала на „Ролан Гарос“ той изрисува сърце на корта. Феновете сметнаха, че подражава на бразилеца Густаво Куертен, който правеше същото, но... сърцето е любимият символ на Имас. След всеки мач пък Джокера прави жест, при който сякаш хвърля нещо от гърдите си към публиката, като дори кара децата, връщащи топките, да го правят заедно с него. Първоначално тази проява беше оценена като непохватен опит да си направи пиар, но е възможно да е още някой от символите от философията на духовния му учител.

Смята се, че именно Имас е в основата на отчуждаването на Джокович и съпругата му Йелена. По време на Откритото първенство на САЩ тя гледаше мачовете му от задния ред на ложата, което веднага бе отбелязано от светските наблюдатели. Сърбинът призна, че е имало търкания в семейния им живот, но твърди, че всичко било изгладено. Дори да е така, сега със сигурност проблемите на корта остават. Джокович пропусна много турнири, а на тези, на които се появи, не игра на ниво. На полуфинала в Шанхай загуби от испанеца Роберто Баутиста Агут и скъса фланелката си от гняв, като се впусна в яростен спор със съдията. Бекер вече го нямаше. По това време славният немец участва в танцово шоу за знаменитости, а после замина за Китай, но не за да се занимава с Ноле, а за да поиграе голф. Сърбинът пък се отправи за Пуенте Романо, където Имас трябваше да му помогне да се вдигне за турнира в Париж. След срещата с ментора си Новак обяви, че се чувства „подмладен“, а отсъствието на двамата му треньори е „колективно решение“.

Предстои да разберем как работата с новия гуру ще се отрази на играта на Джокович и дали няма да му струва трона в тениса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт