Дъблин призовава за петгодишен преходен период на Брекзит

Външният министър Саймън Коувни негодува срещу „играта на котка и мишка” на фона на растящите ирландски опасения от потенциални загуби

Ирландия призова за преходен период с продължителност до пет години след като Великобритания напусне ЕС през март 2019 г., подчертавайки нарастващата загриженост на Дъблин за потенциалните щети, съпътстващи Брекзит.

Ирландският министър на външните работи Саймън Коувни заяви в интервю пред “Файненшъл Таймс”, че постигането на всеобхватно споразумение за свободна търговия между Обединеното кралство и ЕС през следващата година „не е реалистично" макар и британският министър-председател Тереза Мей да си е поставила такава цел.

„Резултат, който да е добър както за британската икономика, така и за ирландската и тази на ЕС изисква разумен и прагматичен подход към споразумението за преход. За мен той трябва да трае по-скоро четири или пет години, отколкото две", каза Коувни.

Коментарите му относно продължителността на прехода засягат една от най-чувствителните теми в дебата.

Според експерти в области като митническото дело, Великобритания може да се нуждае от по-продължителна подготовка за Брекзит, но г-жа Май призова за „ограничен във времето период на изпълнение” от „около две години". Британският външен министър Борис Джонсън, от своя страна, настоя за "нито секунда повече” от две години.

Консервативните евроскептици са загрижени, че по-дългият преход би означавал Великобритания да остане зависима от Брюксел дори и след Брекзит. Те искат той да приключи много преди следващите общи избори в Обединеното кралство, насрочени за юни 2022 г.

"Не бива да обвързваме преходния период с някакви политически избирателен цикли", каза Коувни. "Бизнесите, който ще трябва да оцелеят по време на този преход, също ще се нуждаят от време". Представителите на британския бизнес призовават за спешно договаряне на преходен режим, който да се въведе до края на март следващата година.

"Брекзит не е нещо, с което трябва да си играем на котка и мишка, поставяйки нереалистични изисквания", добави Коувни. "Ако няма сделка, това ще е много по-лош изход за Великобритания и Ирландия, отколкото за всеки друг”.

Тези коментари идват на фона на предстоящата среща на британските и европейски преговарящи тази седмица, която ще цели да разблокира процедурата по развода и да изглади пътя за прехода и бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Правителството на г-жа Май се надява срещата на върха на ЕС на 14-15 декември да установи, че е постигнат достатъчен по подготовката за Брекзит – включително финансовото споразумение, гражданските права и темата за Ирландия – за да даде зелена светлина за по-дългосрочните преговори.

Позицията на Дъблин е особено важна поради дълбоките връзки с Обединеното кралство, включително 65 млрд. евро търговски оборот на година, както и ролята на Ирландия в настоящите разговори.

Както ЕС, така и Великобритания са на мнение, че Брекзит не бива да подкопава Белфасткото споразумение от 1998 г., нито да доведе към връщане на твърдата граница между Републиката и Северна Ирландия.

Г-н Коувни заяви, че и двете страни трябва да спрат всякакво политическо позьорство, но добави, че: "Всъщност от Великобритания зависи да направи необходимите стъпки".

Той призова за повече яснота относно ирландската граница и финансовото споразумение, макар и да намекна, че "буксуването" по въпроса за сметката на Брекзит „вероятно може да се преодолее и без посочване на точна цифра”.

Въпреки липсата на конкретни предложения относно границата, малцина европейски дипломати допускат, че Ирландия ще се опита да стопира преминаването на преговорите към втора фаза, именно защото Дъблин има толкова много да губи при липса на сделка, или при „твърд” Брекзит.

Г-н Коувни каза, че Ирландия вероятно ще бъде "най-близкият приятел" на Великобритания в ЕС по време на договарянето на търговското споразумение с Брюксел. Но той спомена също, че Лондон още не е предоставил "надеждна пътна карта", за избягване на граничните проверки след Брекзит. Според него те биха могли да се избегнат, ако Великобритания склони да остане в един митнически съюз с ЕС – вариант, който ще изисква завой на 180 градуса от правителството на г-жа Мей. Изказванията на г-н Коувни в Дъблин идват след срещите му в Лондон миналата седмица с Дейвид Дейвис, британски министър по Брекзит, и министъра на финансите Филип Хамънд. „Досега не съм срещнал надежден аргумент, доказващ, че извън митническия съюз на ЕС Великобритания ще се намира в по-изгодна позиция от търговска гледна точка", заяви още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари