Държавата вдига административно минималните осигурителни прагове с 3,9%

Бисер Петков Снимка: Цветан Томчев

Мярката ще залегне в бюджета на ДОО за 2018 г.

Социалният министър Бисер Петков ще внесе предложение за административно увеличение на минималните осигурителни доходи за 2018 г. по икономически дейности и групи професии с 3.9%. Мярката ще залегне в бюджета на общественото осигуряване за следващата година. Това обяви самият Петков след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Предложението е направено днес пред социалните партньори, ще бъде представено и пред Надзорния съвет на НОИ.

Банов аргументира административното вдигане на праговете с макроикономическата прогноза за нарастването на БВП за следващата година, което също е 3,9% и припомни, че за втора поредна година бизнесът отказва да участва в процедурата по договаряне на новите осигурителни доходи.

Бисер Петков каза още, че ако това не бъде направено в над половината от дейностите осигурителният праг ще остане под минималната заплата.

"Там, където получената величина е под минималната работна заплата за следващата година, която е предвидено да бъде 510 лв., трябва да бъде приравнена, защото както е известно именно минималната работна заплата е минималният осигурителен доход", обясни социалният министър.

Актуалната в последните дни тема за отпадането на клас прослужено време е отпаднала от дневния ред на заседанието, тъй като предложенията все още не са разгледани в работните групи към НСТС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България