Държавата дава по 200 000 лв. бонус на три федерации за игрите Пьонгчанг 2018

На три от зимните ни федерации са отпуснати допълнително по 200 000 лева за подготовка за зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018-а, обяви министър Красен Кралев пред парламентарната комисия за децата, младежта и спорта. Очаквано това са спортовете, с които са свързани надеждите ни за призови класирания - ски, биатлон и кънки.

Кралев разкри и с какви бюджети ще разполагат основните ни федерации. Най-много държавата дава на ските – 1,5 млн. лева, където са чакат медали от асовете ни в сноуборда Радослав Янков и Александра Жекова. За биатлона са отделени 1,1 млн. лв, а федерацията вече класира пълни отбори при мъжете и жените. В кънките надеждите са свързани предимно с шорттрека. А федерация по шейни ще разполага с 82 640 лева. На предишните игри Сочи 2014 имаше напрежение между олимпиеца Станислав Беньов, който завърши на предпоследното 38-мо място на едноместна шейна и министерството за отпуснатите средства за подготовка. Тогава националът обяви, че държавата не го е подпомогнала, а основно се издържа от своя фирма за продажба на варена царевица.

Същевременно Кралев уточни, че най-късно през септември ще започне ремонтът на Зимния дворец в столицата.

Графикът е съгласуван с федерацията по кънки – допълни той. - Да, съоръжението е в лошо състояние, но няма опасност нито за трениращите, нито за работещите там, защото инсталацията се поддържа.“

Кралев отговори и на въпрос относно възникналото напрежение между министерството и паралимпийците ни за размера на премиите от игрите Рио 2016. Комисията за защита от дискриминация отново е излязла със становище, че претенциите на спортистите са неоснователни. А Кралев бе категоричен, че държавата полага адекватни грижи за тези спортисти. И уточни, че от 2013-а до 2017 г. ведомството е предоставило 3 111 940 лева на Българската параолимпийска асоциация и 2 849 539 лева на Спортната асоциация на глухите. Освен това по „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания” през 2017 г. са одобрени 7 проекта са финансиране. Сред тях са и федерациите по баскетбол, тенис, конен спорт, канадска борба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт