Държавата отказа пари за укрепване на дига

Държавата отказа да финансира проект за укрепване на предпазна дига на река Струма в района на Струмяни. Това обаче може да с окаже критично за местните жители, които още отсега са притеснени заради предстоящото снеготопене.

"Състоянието на дигата е критично. Съвсем наблизо, само на 10 метра, минава газопровод, който зарежда с газ оранжерии в съседната община Кресна. Всички сме притеснени, предстои снеготопене, нивото на реката ще се повиши. Преди две години пак имаше пробив на това място, едва спасихме ситуацията и не се стигна до експлозия на газ. Тогава държавата обеща финансиране, но всяко чудо за три дни”, коментира кметът на община Струмяни – Емил Илиев.

От „напоителни системи” първо обещали пари, а после заявили,че няма как сами да заделят средства за укрепването на дигата. Затова подготвили проект на стойност над 600 000 лева.

Проектът напреднал, даже е имало обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, но е спряна. Няма как само с инертни материали и баластра да се защити разлива на реката. Образно казано, там е необходима броня от огромни камъни и специално укрепване, хиляди кубици скали трябва да се насипят, за да решим проблема”, признаха експерти от „Напоителни системи”. Но държавата отказва да отпусне средства. Кметството е разчистило района, натрупало е баластра, но това няма да спре водата и да залее земеделските земи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони