Държавата открива клубове за талантливи деца

Клубове за надарени деца ще бъдат открити в големите градове у нас. Това съобщи във Варна председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Офелия Кънева.

"Проектът е съгласуван с Министерството на образованието и ще стартира пилотно още тази година. Целта е децата с изпреварващо развитие в дадена област да имат възможност да развиват знанията и уменията си като извънкласна дейност с помощта на специално подготвени преподаватели", поясни тя.

Талантите ще бъдат търсени още в началния курс с помощта на учителите. Инициативата е част от новата политика на ДАЗД, която досега работеше основно с подрастващи в риск. От тази година агенцията ще подкрепя всички деца - нуждите, правата, мечтите и желанията им, декларира Кънева. Според нея нов момент е и привличането на професионалисти в изготвянето на политиките за подрастващи. ДАЗД ще търси мнението както на работещите "на терен" учители, треньори и социални работници, така и на академичната общност.

Всички ангажименти, записани в Националната програма за закрила на децата, са 100% гарантирани със средства от държавния бюджет, посочи Кънева. Във Варна тя откри първата от поредицата регионални срещи с представители на различни институции, работещи за закрила на децата. Целта е приоритетите от националната програма да бъдат адаптирани според потребностите на всяка област у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България