Държавата плати 56 000 лева за 5000 избити птици в Лом

Над 56 000 лева обезщетения раздаде Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ на стопани от Лом, чийто домашни птици бяха умъртвени заради епидемията от птичи грип.

В края на октомври миналата година след сигнали за измрели пернати експерти установиха, че в ломския квартал „Младеново” върлува Нюкасълска болест по птиците.

Екипи от ветеринари тръгнаха по ферми и дворове и унищожиха 5000 кокошки, патици, пуйки и гълъби. Заради недоволството на част от стопаните, някои от които дори отказаха да пуснат медиците в имотите си, акцията бе подпомогната от полиция и жандармерия.

След унищожаването на засегнатите от заразата пернати, ветеринарите дезинфекцираха стопанствата и ваксинираха птиците в 10 километровата зона около Лом.

166 стопани подадоха заявления за обезщетения за ликвидираните си птици и получиха 56 147,70 лева.

Въпреки предприетите мерки за ограничаване и ликвидиране на огнището на птичи грип обаче преди дни болестта бе открита и в двор в Монтана, където бяха ликвидирани 43 птици.

Ветеринарните служби в областта са в режим на повишена епизоотична готовност, въведени са и постоянни дежурства.Със заповед на МЗХ ловът на пернати е забранен, а ловците наблюдават районите си за заболели или умрели диви птици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България