Държавата се готви за блокада на Кулата-Промахон от гръцки фермери

Вътрешният министър Румяна Бъчварова посети изненадващо ГКПП-Кулата в сряда следобяд.

„Поучени от опита на миналогодишните блокади на българо-гръцката граница се опитваме да създадем по-добра организация, ако гръцките фермери предприемат протестни действия. Но при всичките  ми срещи с министър Тоскас, от лятото насам, имаме уверенията за добри, синхронизирани действия, така че да не допуснем или да ограничим максимално негативните последствия при евентуално усложнение на обстановката  по границата.

„Ние очакваме все пак да разберем до довечера как гръцките фермери са си планирали да правят протестните действия. Информирани са за това и в Брюксел. На място, на ГКПП-Кулата колегите ми представиха възможностите за организация на движението. То няма кой знае какви големи варианти, но най-важно е да се започнат дипломатически усилия, за да не се допусне отново блокиране на границата. Аз се надявам, че може да не се стигне до такава тежка  ситуация, съдейки от работата ми до сега с гръцките колеги по линия на мигрантите. Непрекъснато сме в контакт.

Ако се стигне до блокада, имаме готовност да проведем среща с гръцките колеги.

Не бихме подкрепили нито блокади, нито контраблокади като действия реципрочни на нашите водачи, каза вътрешната министърка в оставка в Благоевград.

Тя се срещна и с ръководството на пиринската дирекция на полицията в Благоевград като им обеща да получат 8 автомобила оборудвани за пълна проверка на пътя.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България