Държавата ще строи археологически музей на Черноморието

Министрите на културата и на финансите ще бъдат натоварени със задачата

"Изключителен интерес вече има към археологията, Перперикон вече става уникален, уникална красота. Там ще заложим за догодина повече средства. Вчера с Валери Симеонов си говорихме за цялото ни Черноморие, особено сега южното с тези находки, с големите открития, които направиха подводните археолози, догодина правим един музей. Ще съберем всичко там. Това е просто друг тип туризъм."

Това казва премиерът Бойко Борисов в края на правителствено заседание в сряда, показва пълната стенограма, публикувана днес.

"Сега само да стане готова новата концепция за туризма, ще привлечем действително нов тип туристи, които с една добра реклама, с показване… А те правят 14 филма за Discovery. Цял свят ще ги гледа, огромен ефект. И като разработим по Pontica, имаме вече 10-15 обекта действително изключително интересни. Ще ви ангажирам, Горанов, да построите с Банов музея, където да се изложат, за да може туристите да отиват, и не само туристите", заръчва Борисов.

"Казваш, че на солниците 1300 ученика са отишли – Вълчев, наблюдавай ги тези неща: да влизат в учебниците, да отиват да ги гледат децата. Казвам ви: като го видиш с очите си, е съвсем различно от това да ти го разкажат. Не откривам някаква голяма тайна. Просто уникални неща има. И много по-добре ще възприемат, много повече ще се обогатят, отколкото ако са само в класната стая. А имаме летни ваканции, пролетни ваканции, зелени училища. Направете го гъвкаво, на децата да им е интересно", добавя Борисов.

"Уникален е обектът, господин премиер, уникален въобще за света. Пет хиляди години преди новата ера! Точно Провадия, солниците, старият завод. Вие искахте да Ви заведа, но имахте посещение. Финансираме всяка година много активно, много помагаме. Това е проект, който се работи вече над 15 години, стигнал е ниво на социализация – вече да влизат хора, да разглеждат. Изключителен е", казва министърът на културата Боил Банов.

Финансовият министър Владислав Горанов не взима участие в разговора.

 

За "Пирогов"

"Проверката за „Пирогов“ искам и аз да я видя. Това, което гледах по телевизията сутринта – направо съм възмутен! Една болница, втора болница, трета болница – нечовешко е!", казва премиерът за случая "Добрев".

 

За ВиК операторите

"Като няма консолидиране, ще отивате и ще обяснявате: не искат да се консолидират, няма да има пари от Европа и вместо за пенсии, ще отиват за тях! Вместо с европейските пари да строим, ще отиват там, вместо за пенсии, ще отидат за канализация и водопровод, защото те не искат да се консолидират – правят бойкот. Вместо да взимат милионите от Европа, искат да взимаме от пенсиите на хората. Това ще обясните на тези кметове и на обществото там. Ще отидете и ще им кажете истината", казва Борисов по повод водната криза в Пазарджишко.

Пълният тест на обсъждането по тази точка:

БОЙКО БОРИСОВ: За кризите с водата нещо да ни кажеш, защото тук ме занимаха.

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Кризата с водата, кризата, която вече е поредна година, е свързана с довеждащия водопровод, който се намира на територията на община Септември, над 24 километра е. В момента кметът извършва обществена поръчка, обследване на най-тежката част. Два милиона лева ще отпуснем от бюджета на министерството, за да може да закрепи най-тежките участъци, но това е пореден пример за несправяне с проблеми във водния сектор в дружества, които са общинска собственост. Там е общинска собственост, ВиК – Панагюрище е общинско. В Пазарджик е най-тежката ситуация със седем на брой общински дружества. Те отказаха да се консолидират, не взеха решение в Общинския съвет и в момента отново опират до държавата да им осигурява ресурс за решаване на водни проблеми – не през общинския бюджет, не през бюджета на ВиК операторите, които нямат никаква капиталова програма. Тоест, отново държавата да поема ресурс. Там няма да има европейско финансиране поради липса на консолидация и отново опираме до това: давайте пари от държавния бюджет.

БОЙКО БОРИСОВ: Като няма консолидиране, ще отивате и ще обяснявате: не искат да се консолидират, няма да има пари от Европа и вместо за пенсии, ще отиват за тях! Вместо с европейските пари да строим, ще отиват там, вместо за пенсии, ще отидат за канализация и водопровод, защото те не искат да се консолидират – правят бойкот. Вместо да взимат милионите от Европа, искат да взимаме от пенсиите на хората. Това ще обясните на тези кметове и на обществото там. Ще отидете и ще им кажете истината.

НИКОЛАЙ НАНКОВ: И в Монтана е така, пореден пример.

БОЙКО БОРИСОВ: Като е така, няма! Ще кажете, че няма! Парите отиват за пенсии, отиват за заплати на учителите, за лечение, готвим за отбраната и за МВР да дадем. И вместо да взимат европейските пари, които по европейската солидарност ни ги дават, те искат от тези пари да им дадем, за да правят бойкот. Ще отидете и ще обясните.

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Те виждат проблема, само когато наистина обществото се вдигне и започне да протестира, тъй като когато сме ги убеждавали да предприемат необходимите мерки, те са саботирали процеса.

БОЙКО БОРИСОВ: Ще отидете, ще застанете до хората там и ще кажете: Има европейска директива, по която трябва ВиК дружества да се консолидират по следния план… Няколко има, всички други са се консолидирали и ще получават европейско финансиране и всички тези проблеми ще се решават с пари по европейската солидарност, по еврофондовете. Тези, които бойкотират… И след това като стане проблемът, трябва да се изваждат пари от бюджета, от заплатите и от пенсиите, за да се прави това, което може да стане с европейско финансиране. Правилно ли е? Не е правилно! Затова ние няма да го правим. И който го бойкотира – хората да го видят!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България