Държавата ще финансира по четири ин витро процедури

Снимка: Архив

Годишно държавата ще отделя близо 3 милиона лева повече, за да финансира по още една ин витро процедура. Това става ясно от публикуван проект на Постановление на Министерския съвет, предложен от здравния министър Николай Петров. С бюджетни средства вече ще се плащат и четири ембриотрансфери на размразени ембриони.

„Задълбочаващите се негативни демографски тенденции в България налагат прилагането на комплекс от мерки в дългосрочен план, които в своята съвкупност формират демографската политика в страната. Част от тези мерки са свързани с насърчаване на раждаемостта, като един от приоритетите в тази насока е подпомагането на лицата с репродуктивни проблеми”, гласят част от мотивите на здравния министър да предложи увеличаване на държавното финансиране за ин витро процедури.

„Центърът за асистирана репродукция (ЦАР), чиято основна функция е да финансира с публични средства определени дейности по асистирана репродукция, сред които понастоящем са 3 опита на свежи ембриотрансфери. Следователно ограничаването броя на опитите на 3 възпрепятства възможността да се постигнат определен допълнителен брой успешни бременности при прилагане на четвърти опит. Шансовете за забременяване нарастват още повече с включването на допълнителни дейности по асистирана репродукция, каквито са 4-те ембриотрансфери на размразени ембриони. Мотивите за увеличаване на опитите само с един са свързани с факта, че успеваемостта при всеки следващ опит на асистирана репродукция намалява значително, като при третия опит тя е около 10% и по тази причина не е целесъобразно от медицинска гледна точка да се финансират повече от 4 опита”, смятат от Министерството на здравеопазването.

С проекта на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 25 на МС от 2009 г. за създаване на Център за асистирана репродукция се цели да се създадат по-големи възможности за организационно и финансово подпомагане на български граждани и лица по чл. 83, ал. 1 и 3 от Закона за здравето за извършване на дейности по асистирана репродукция в лечебни заведения в страната. За целта се увеличава броят на финансираните от ЦАР опити по асистирана репродукция за една жена от 3 на 4 и се добавят още 4 опита на ембриотрансфер на размразени ембриони,с което общият брой опити става 8. Това значително увеличава шансовете за зачеване при лицата с репродуктивни проблеми чрез финансиране от ЦАР.

Предложената промяна за увеличаване броя на опитите по асистирана репродукция е пряко свързана с необходимостта от увеличаване на финансовите средства, които трябва да обезпечат допълнителните опити по асистирана репродукция. Това обстоятелство, както и фактът че бюджетът на ЦАР за 2017 г. е регламентиран, обуславя необходимостта изменението по отношение на увеличения брой опити по асистирана репродукция да влезе в сила от началото на 2018 г. Промените, свързани с осъществяването на контрол от страна на ЦАР следва да влязат в сила от тяхното обнародване, тъй като те не изискват допълнително

финансиране и предварителна подготовка.

От ЦАР смятат, че лицата с репродуктивни проблеми, които ще кандидатстват за четвърта ин витро процедура ще са около 450. А около 1000 годишно ще са лицата, които биха се възползвали от 4 опита на ембриотрансфери на размразени ембриони. Разпоредбата засяга 33 лечебни заведения в страната, които са специализирани в асистирана репродукция.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България