„Държавен играч” саботирал танкерите в Ормузкия проток

В операцията са участвали високоскоростни моторни лодки и водолази.

Заключенията са взети от ОАЕ, Норвегия и Саудитска Арабия

Разследване на службите на Обединените арабски емирства (ОАЕ) предполага, че “държавен апарат” стои зад саботажа на четири петролни танкера в Ормузкия проток в средата на май, предаде Ройтерс, като цитира информация, подадена по време на брифинг пред Съвета за сигурност на ООН.

Властите в ОАЕ не посочват конкретна държава, но уточняват, че става въпрос за много координирана операция, проведена с най-съвременни средства. По време на нападението от 12 май два саудитски петролни танкера и по един на ОАЕ и Норвегия бяха обект на нападение с магнитни мини, поставени под ватерлинията на плавателните съдове. Макар и инцидентите да се разминаха без жертви от страна на екипажите на танкерите, корабите бяха блокирани, а с тях и плаването през Ормузкия проток.

В разследването на инцидента са участвали както службите на ОАЕ, така и тези на Норвегия и Саудитска Арабия. Според заключенията им в предполагаемата подривна операция, за която САЩ обвиняват Иран, са участвали хора с умението да управляват високоскоростни моторни лодки и водолази, способни да поставят магнитните мини върху обшивката на корабите с висока прецизност.

“Докато разследването на инцидента продължава, наличните факти със сигурност потвърждават, че четирите нападения са били част от модерна, координирана операция, извършена от играч със значителни оперативни възможности, най-вероятно на държавно ниво”, се казва в общото становище на трите държави, изнесено пред Съвета за сигурност на ООН.

Съветникът по националната сигурност на американският президент Доналд Тръмп, Джон Болтън заяви в интервю на 29 май, че подводните мини, използвани за саботажа на танкерите са били най-вероятно иранско производство, без да представи конкретни доказателства за това. Инцидентът и последвалото разследване идват на фона на седмици на ескалиращо дипломатическо напрежение между Вашингтон и Техеран.

Инцидентът с танкерите в Ормузкия проток бе последван броени дни по-късно от нападение с дронове с неустановен произход срещу петролни инфраструктури в Саудитска Арабия, припомнят международните наблюдатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток