Държавите в ЕС ще правят общи поръчки за храните в училищата

На ниво Европейски съюз са разработени указания за обществените поръчки за доставката на храни за училищното хранене. В тях са залегнали изискванията тези храни да са с по-ниско съдържание на мазнини и сол, но и да са на по-ниска цена. Това заяви Джон Райън, директор на генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към ЕК, който участва в конференция на тема: Здравословно хранене при децата - основен приоритет на българското председателство“.

По думите му, за да се постигнат по-ниски цени на качествените храни, всички страни членки трябва да се обединят и да направят общи обществени поръчки.

Според него в момента при избора на доставчик за доставки в училищата водеща е ниската цена, но здравните и образователните министерства трябва да наблегнат на качеството на продуктите. Това трябва да важи и за доставки за болниците, армията и затворите, каза още Райън.

По думите му общият пазар на доставките на храни за училища и детски градини в Европа генерира 7 млрд. евро годишно. Той отбеляза, че голям брой от населението в Европа страда от хронически заболявания, включително затлъстяване. А това поставя проблем с издръжката на здравните системи в Европа. "Ние също така имаме проблем с издръжката на нашите здравни системи, където 70% от техните разходи са за хора с хронични заболявания. Тези нездравословни хранителни навици трябва да бъдат прекратени. Това е изключително важна инициатива на българското председателство", заяви Райън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България