Държавната сигурност на Югославия се е занимавала с наркотрафик

Зловещата Държавна сигурност на югодиктатора Йосип Броз Тито УДБА участвала в наркотрафик, контрабанда на цигари и скъпоценности, става ясно от архивните документи на УДБА, които бяха разкрити от словенските власти, пише местни издания, цитирани от БГНЕС.

Първият документ е от 1946 година и от него става ясно, че тогавашният титов министър на външната търговия Никола Петрович е договорил в Неапол закупуването на 46 тона семе за производство на канабис. Петрович "заплатил пратката с 40 млн. цигари, които минали по контрабанден път през Триест", пише в един от документите.

Според словенските медии УДБА работила с боса на тогавашната сицилианска мафия Лъки Лучано, който организирал наркотрафика от Централна Азия през Турция и Италия до Югославия.

В архивите има данни, че разрешенията и организацията за наркотрафика са взимани лично от дясната ръка на Тито Александър Танкович, тогавашен вътрешен министър и създател на УДБА.

В средата на 60-те години УДБА "разширява бизнеса си и създава банка, която финансира казината". В тази престъпна мрежа основна роля отново имат италианските мафиоти. УДБА участвала и в контрабанда на скъпоценности и бижута.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа