Държавната търговска гимназия в Свищов чества 133 години от създаването й

Държавната търговска гимназия в Свищов чества 133 години от създаването на учебното заведение.

Празничните изяви стартираха на 7 февруари, в Художествената галерия „Николай Павлович“ в крайдунавския град с откриване на изложба.

На 8 февруари, факелно шествие озари пътя от Професионалната държавна търговска гимназия до паметника на „Дарителите“, в центъра на града. С този жест ученици и учители се преклониха пред делото на своя патрон Димитър Хадживасилев, който през 1885 година прави дарение от 240 хил. лева, за създаване на държавно училище, в което да се преподава политическа икономия и с което поставя началото на икономическото образование у нас.

На 9 февруари празничният ден започна с тържествен ритуал по вдигане на знамената и бяха положени цветя пред паметника на Дарителя, в красивата сграда на училището. Представители на община Свищов бяха директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов и началник отдел „Образование“ Румяна Кузева, които връчиха и поздравителен адрес от името на кмета на града Генчо Генчев.

След официалната част, учениците от специалност „Организатор на туристическа агентска дейност“ бяха подготвили екскурзоводска беседа за гостите, чрез която демонстрираха знания и умения придобити по време на своето обучение. По същото време в училището бяха открити Кръгла маса „Предизвикателствата пред малкия и среден бизнес“, с участие на настоящи и бъдещи предприемачи, организирана от учебно-тренировъчните фирми при ПДТГ, както и дебат по темата за равенството между половете, който насочи вниманието върху борбата срещу разликата в заплащането на мъжете и жените. За поредна година стартира и традиционния баскетболен турнир „За купата на Дарителя“, който се провежда в Спортен комплекс „Свищов“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България